Nu utbildas fler mathantverkare

Drömmer du om att bo på landet och att få skapa och sälja din egen ost, kött, bröd eller öl? Nu finns flera ettåriga yrkeshögskoleutbildningar som utbildar till mathantverkare.

Matmedvetenheten ökar, vi vill veta vad vi stoppar i mun, och köper allt oftare lokalt producerad mat. Företag som arbetar med egen livsmedelsförädling har ökat med 56 procent mellan 2007 och 2011 i Sverige och det finns plats för fler. I och med en ökad efterfrågan behövs fler så kallade mathantverkare.  

Mathantverket är på väg tillbaka i Sverige efter att nästan försvunnit i takt med att industrin tog över. Mathantverket skapar unika produkter med smak, kvalitet och identitet och som mathantverkare låter man sina händer och kunskaper styra och man är själv delaktig genom hela processen. Vi använder råvaror som är lokala och använder inga konstgjorda tillsatser eller färgämnen, säger Liv Ekerwald som är utbildningsledare för en ny yrkeshögskoleutbildning till Mathantverkare som startar i Ås utanför Östersund i höst.

Adriana Zonari har gått utbildningen ”Mathantverkare med entreprenörskap” på Folkuniversitetet i Kristianstad. Direkt efter examen öppnade hon sitt mejeri, på gården hemma där hon framställer fem sorters ost, smör, och yoghurtdrycken Ayran.

­Jag har roligt hela tiden, att skapa något är det som omedvetet drivit mig hela tiden. Det finns så otroligt mycket man kan göra med mjölk, säger Adriana Zonari.

Förutom de konkreta kunskaperna var alla bra kontakter man skapade en av de stora fördelarna med att gå utbildningen, tycker Adriana. Hon förstod redan under utbildningen att det skulle finnas efterfrågan på hennes produkter.

– Grossisterna sa till mig att kontakta dem så fort jag var klar med utbildningen, berättar Adriana.

Men att starta eget inom livsmedelsbranschen kräver en stor drivkraft. Strul med myndigheter för att få tillstånd, att hitta rätt försäljningskanaler och konsten att hitta balansen i hur mycket man ska producera är några av utmaningarna Adriana har stått inför under det första året. Jobbar man med känsliga livsmedel som mjölk eller chark är hygienrutinerna centrala.

Tycker man inte om att diska ska man välja ett annat yrke, skrattar hon.

Faktaruta

Mathantverkare med entreprenörskap, 1 år, Folkuniversitetet, Kristianstad
Kurserna ”mathantverk” och ”entreprenörskap” löper som en röd tråd genom hela utbildningen. Alla läser grönsaker, drycker, kött, bageri fisk och mejeri för att få förståelse för de olika delarna av hantverket och hur olika produkter skapas och fungerar tillsammans.

Mathantverk, 1 år, Eldrimner, Ås utanför Östersund
Man väljer en av utbildningens fyra inriktningar: mejeri, charkuteri, bageri eller bär, frukt och grönsaksförädling. Efter genomgången utbildning kan man antingen börja arbeta hos någon mathantverkare eller starta eget. Utbildningen passar även dig som vill arbeta inom restaurang eller turism.

Korta kurser
Korta kurser i till exempel ystning, charkuteri, hantverksbageri finns på Eldrimner, som är ett nationellt centrum för mathantverk. Här finns nybörjar- fortsättnings- och fördjupningskurser. Det  finns även korta kurser på studieförbund, till exempel Folkuniversitetet.

Fråga SYV