22 apr 2014

Bara 13 procent vill till offentlig sektor

Bara 13 procent av studenterna tror att de kan få ett intressant jobb i offentlig sektor. Och färre en av tio förknippar offentlig sektor med personlig utveckling.

Hitta utbildningar inom offentlig sektor

En ny undersökning från Vision visar att kommuner, landsting och regioner har ett omfattande arbete att göra för att locka till sig framtidens arbetskraft.

— Sveriges kommuner, landsting och regioner står inför en enorm utmaning. För att ersätta medarbetarna som går i pension krävs det att fler unga vill arbeta i offentlig sektor. Problemet är att få unga vuxna tror att det är här de hittar drömjobbet, säger Annika Strandhäll, förbundsordförande i Vision.

I går presenterade Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, nya siffror över rekryteringsbehovet inom vård och omsorg. Fram till år 2023 behövs det 225000 nya medarbetare, enligt SKL. Tidigare siffror från SKL har talat om att 420000 nya medarbetare behövs i välfärdssektorn inom de närmaste åren.

— Klart är att kommuner, landsting och regioner har ett omfattande arbete att göra med att förändra bilden av sig som arbetsgivare för att möta rekryteringsbehovet. Det handlar bland annat om att erbjuda en konkurrenskraftig lön, kompetensutveckling och tydliga karriärvägar. Samt om att ge cheferna förutsättningarna för ett gott ledarskap, säger Annika Strandhäll.

I Visions rapport Unga om drömjobbet 2.0 har närmare 1300 studenter och unga yrkesverksamma svarat på frågor om hur de ser på sitt framtida yrkesliv. Undersökningen visar att de viktigaste faktorerna när de ska välja jobb är intressanta arbetsuppgifter, bra arbetskamrater och en bra lön. Båda grupperna värderar också personlig utveckling, trygg anställningsform och balans mellan arbetsliv och privatliv högt.

Några resultat i undersökningen:

Hela 67 procent av studenterna anser att offentlig sektor erbjuder en trygg anställningsform. Motsvarande siffra bland unga som är yrkesverksamma i sektorn är 34 procent.

Fyra procent av studenterna tror att de kan få en bra lön i offentlig sektor. Motsvarande siffra bland unga yrkesverksamma i sektorn är åtta procent.

Åtta procent av studenterna förknippar offentlig sektor med personlig utveckling. Motsvarande siffra bland unga yrkesverksamma i sektorn är 15 procent.

Knappt 13 procent av studenterna associerar arbete i offentlig sektor med intressanta arbetsuppgifter. Motsvarande siffra bland unga yrkesverksamma i sektorn är 37 procent.

AllaStudier.se
Senast uppdaterad: 22 apr 2014

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-18

Danderydsborna mest välutbildade

Storstadskommuner och residensstäder har en större andel högutbildade än riksgenomsnittet. Majoriteten av kommunerna med allra högst utbildningsnivå ligger i Stockholms län. Danderyd toppar listan. Danderyd kan ståta med Sveriges högsta utbildningsnivå. Där har 55 procent av invånarna i åldrarna 25–65 år minst tre års utbildning efter gymnasiet. Lund är tvåa med 51 procent och Lomma trea med 44 pr ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Lyckas på högskolan – trots dyslexi

Dyslexi behöver inte hindra dig att plugga på högskola. En undersökning som Malmö högskola gjort visar att studenter med dyslexi presterar bättre på högskolan än studenter utan.   Studier på högskola kan för en dyslektiker te sig som en omöjlighet med den stora mängd text som ska plöjas igenom och skrivuppgifter som ska lämnas in. Men statistiken visar att antalet studenter med dyslexi ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-12

Här är det dyrast att plugga

Örebro är billigast – och Göteborg dyrast. Det visar Länsförsäkringars sammanställning över vad det kostar att leva som student i olika städer. Länsförsäkringar har tittat på de största utgifterna man har som student, det vill säga bostad, mat, träning, lokaltrafik och försäkring. Sammanställningen visar att bostad är dyrast i Stockholm, men totalt sett hamnar huvudstaden först på femte plats.
Läs mer