Toppstudenter vill bli konsulter

Foto: Bildarkivet

Bland Sveriges främsta ekonomi- och teknikstudenter är managementkonsultfirmorna de mest attraktiva arbetsgivarna. Även bland juridikstudenterna rankas konsult- och rådgivningsyrket högst, där landets stora affärsjuridiska advokatbyråer hamnar i toppen.

Talangförsörjningsföretaget Nova genomför varje år en undersökning bland sina medlemmar i nätverket Nova 100, där Sveriges främsta studenter rangordnar de mest attraktiva företagen.

Managementkonsultfirmorna McKinsey & Company, The Boston Consulting Group och Bain & Company fortsätter toppa listan över de mest attraktiva arbetsgivarna för både ekonomi- och teknikstudenter. Med på listan finns även Accenture och Connecta.

– Konsultbolagen är duktiga på att skapa bra och tydliga karriärvägar för sina anställda och visa upp möjligheterna som finns för nyutexaminerade. Det kan andra bolag dra lärdom av, säger Hanna Jüllig, ansvarig för Nova-nätverket.

– Att tydliggöra kompetensutveckling och karriärsteg för sina anställda kommer vara en avgörande faktor för att attrahera och behålla rätt medarbetare i framtiden, fortsätter Hanna Jüllig.

78 procent av medlemmarna i Nova 100 vill börja sin karriär inom management- och strategikonsulting.

– Valet att bli managementkonsult anses av många som ett ’icke-val’ där studenten fortsatt har många karriärvägar öppna och inte specialiserar sig i en linjebefattning för tidigt, säger Hanna Jüllig.
 

Populäraste arbetsgivarna

Ekonomi
1. McKinsey & Company
2. The Boston Consulting Group
3. Bain & Company
4. Hennes & Mauritz
5. Google
6. Goldman Sachs
7. Arla Foods
8. J P. Morgan
9. Accenture
10. Spotify

Teknik
1. The Boston Consulting Group
2. McKinsey & Company
3. Bain & Company
4. Google
5. Accenture
6. Spotify
7. Ericsson
8. ABB
9. Connecta
10. Procter & Gamble

Juridik
1. Mannheimer Swartling
2. Lindahl
3. Roschier Advokatbyrå
4. Vinge
5. Domstolsväsendet (Notarietjänstgöring)
6. Domstolsväsendet (Domare)
7. Utrikesdepartementet
8. Google
9. Åklagarmyndigheten
10. Hennes & Mauritz

Hitta utbildningen

Fråga SYV