Första läxfria skolan?

Foto: Freeimages.com

Nu kan eleverna i Hallstahammar helt slippa läxor från och med nästa år. Kommunfullmäktige har tillsatt en utredning och om förslaget går igenom kan det innebära en förlängd skoldag.

Tanken med förslaget är att lärare inte längre ska ge hemläxor utan att eleverna ska lära sig allt de behöver under skoltid, rapporterar Ekot. Det är Vänsterpartiet, som tillsammans med Socialdemokraterna styr kommunen, som har lagt fram förslaget.

Elever som vill ta med sig böcker hem och läsa på egen hand ska inte bli stoppade till det.

– Vi tycker att det är en intressant tanke och vill att man ska utreda detta vidare för att se om det kan bli möjligt att Hallstahammar blir den första läxfria kommunen i Sverige, säger Christina Aspenmyr (S), ordförande i kommunens barn- och utbildningsnämnd, till Ekot.

Hon är medveten om att förslaget kommer innebära ökade kostnader för kommunen, eftersom skoldagen måste förlängas något.

Utbildningsminister Jan Björklund (FP) tycker att läxor inte är kommunpolitikernas sak.

– Om det här beslutet nu fattas och genomförs kommer jag ta ett initiativ till ändring i skollagen, som innebär att kommuner inte ska kunna fatta beslut och lägga sig i den här typen av pedagogiska metodval. Det måste vara varje undervisande lärare själv som bestämmer mängden läxor som delas ut, säger Jan Björklund till Ekot.

Vill du utbilda dig till lärare? Här hittar du utbildningen!

Fråga SYV