21 okt 2021

Yrkeshögskola: Växande intresse

Det finns platser kvar på yrkeshögskoleutbildningar, även om intresset ökar konstant.

Yrkeshögskola vinner mark med den nära kopplingen till näringslivet och stor del praktik. Intresset för yrkeshögskoleutbildningar ökar konstant.

– Det verkar vara fler som som har fått upp ögonen för YH-utbildningar, vi har 20 till 25 procent fler ansökningar till våra utbildningar i år i jämförelse med förra året. Det märks att utbildningsformen har fått större genomslag, säger Jon Nielsen, verksamhetschef för Plushögskolan som är en av Sveriges största yrkeshögskoleanordnare.

Många av utbildningarna går fortfarande att söka till

Av Plushögskolans totalt 50 utbildningar är det 21 som är helt fulla, 10-15 som tar in till restplatser och 10-15 som har platser kvar.

– De utbildningar som är svårast att rekrytera till är produktionsledare inom bygg och anläggning, och vissa IT-utbildningar som kvalitetssäkrare/testare. Det finns en mycket stor efterfrågan i branschen efter kompetensen med de personer som ska söka har ofta redan ett bra jobb med bra lön och förstår kanske inte vilken utväxling en utbildning kan ge.

Antagningen inte lika betygsfixerad

Att ansöka till yrkeshögskola skiljer sig en hel del från högskolan. Istället för att baseras på betygen så handlar det här ofta om intervju och tester. Och söker du sent går du igenom samma process.

– Vi gör inga intervjuer och tester under juli månad, men sen har vi full bemanning från och med andra veckan i augusti. Så ser det nog ut på de flesta yh-utbildningar, säger Jon Nielsen.

Så gör du

För att hitta alla yrkeshögskoleutbildningar med lediga platser finns det ingen central databas. Hitta samtliga YH-utbildningar i AllaStudiers sök för yrkeshögskoleutbildning. Gå därifrån vidare tillutbildningsanordnarnas webbsidor för att få reda på var det finns lediga platser, och sök direkt till skolan.

Antagningen ser olika ut från skola till skola, vissa tittar enbart på betyg medan andra behöver betygen bara för att kontrollera att du har behörighet och baserar istället urvalet på intervju och tester.

Finns lediga platser på utbildningen är det först till kvarn som gäller, är det en utbildning som tar in till reservplatser är ditt resultat på tester och intervjuer avgörande för vilken prioritetsordning du får på listan.

Hitta alla lediga platser i Sverige, även på folkhögskola och högskola

Läs också

Utbildningarna som ser bortom betygen

Bästa tipsen inför intervjun

Det här vill vi helst plugga


Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 21 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Här är de hetaste YH-utbildningarna

Topplistan över de mest populära YH-utbildningarna i Sverige visar upp ett brett spektra av utbildningar. Event marketing & evenemangsledning och byggnadsingenjör finns i topp. Sökfunktion: Hitta din YH-utbildning I toppskicktet av listan hittar vi utbildningen till byggnadsingenjör på Nackademin. Utbildningsledare Benedicte Wåhlin på Nackademin i Solna vet varför.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2011-11-08

Urartad fest - nytt sätt att marknadsföra

Ebba Sjöberg och Lena Thulin drog ihop sin klass för en eftermiddag på stan. Det blev en av de mest annorlunda marknadsföringsinsatserna för en utbildning vi har sett. En urartad fest som behöver en utbildad eventkoordinator. En lullig festdeltagare kommer fram och frågar var man fyller på champagnen. Några dansar i otakt och undrar när bandet egentligen ska börja spela.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2024-02-28

Utbildningar som säkrast leder till jobb

Här listas utbildningar inom olika yrkeskategorier som säkrast leder till jobb efter din examen. 

Läs mer