Hon är bäst lämpad som trainee

Foto: Tomas Rapp/Traineeguiden.se

Shams Asamrai blev i år utsedd som studenten med mest framgångsrik profil som trainee. Vilka kompetenser och erfarenheter behöver man ha för att vara attraktiv för ett traineeprogram? Vi undersöker.

Traineedagen är dagen då potentiella traineer får träffa ansvariga för traineeprogram från 20 av Sveriges mest eftertraktade företag. Inte alla studenter får komma in, av 1700 sökande valdes 350 stycken ut utifrån CV och prestation på tre arbetspsykologiska tester.

– Vi ville skapa en riktigt bra dag,  bättre än en arbetsmarknadsdag med fokus på enbart trainee. Genom att ta dit studenter som företagen tycker är intressanta skickar de dit personal som är direkt ansvariga för traineeprogrammen, säger Max Flodén, ansvarig för Traineedagen.

Tre tester ska visa lämplighet som trainee

Studenter som var intresserade av att komma på Traineedagen fick göra tre tester på nätet, ett personlighetstest, ett logiktest och ett casetest.

Genom att vikta studenternas resultat på testerna utifrån olika viktiga personlighetsdrag tar man sedan ut den student som har mest framgångsrik profil och som därmed är mest eftertraktad från företagens sida till en traineeplats. I år vann Shams Asamrai utmärkelsen Traineepriset till Årets Student.

– Jag blev chockad. Jag visste ju inte ens att ett sådant här pris skulle delas ut. Nu är jag mer motiverad att söka traineeplatser i vår, säger Shams.

Hon pluggar Industriell ekonomi på Karlstad universitet och har tänkt en hel del på hur man sticker ut i en ansökningsprocess, men tycker själv att det är svårt att hinna med att engagera sig i aktiviteter utanför studierna.

– Jag pluggade i Kina en sommar och det tror jag har varit meritgivande, säger hon.

Kompetenser som viktats som mycket viktiga i profilen för trainees

Initiativ och ansvar
Resultatorientering
Organisatorisk medvetenhet
Handlingskraft
Stabilitet
Konstruktivt teamarbete

Framtaget av Traineeguiden och Cut-e

Mer om traineeplatser

Fråga SYV