21 okt 2021

Hon är bäst lämpad som trainee

Shams Asamrai blev i år utsedd som studenten med mest framgångsrik profil som trainee. Vilka kompetenser och erfarenheter behöver man ha för att vara attraktiv för ett traineeprogram? Vi undersöker.

Traineedagen är dagen då potentiella traineer får träffa ansvariga för traineeprogram från 20 av Sveriges mest eftertraktade företag. Inte alla studenter får komma in, av 1700 sökande valdes 350 stycken ut utifrån CV och prestation på tre arbetspsykologiska tester.

– Vi ville skapa en riktigt bra dag,  bättre än en arbetsmarknadsdag med fokus på enbart trainee. Genom att ta dit studenter som företagen tycker är intressanta skickar de dit personal som är direkt ansvariga för traineeprogrammen, säger Max Flodén, ansvarig för Traineedagen.

Tre tester ska visa lämplighet som trainee

Studenter som var intresserade av att komma på Traineedagen fick göra tre tester på nätet, ett personlighetstest, ett logiktest och ett casetest.

Genom att vikta studenternas resultat på testerna utifrån olika viktiga personlighetsdrag tar man sedan ut den student som har mest framgångsrik profil och som därmed är mest eftertraktad från företagens sida till en traineeplats. I år vann Shams Asamrai utmärkelsen Traineepriset till Årets Student.

– Jag blev chockad. Jag visste ju inte ens att ett sådant här pris skulle delas ut. Nu är jag mer motiverad att söka traineeplatser i vår, säger Shams.

Hon pluggar Industriell ekonomi på Karlstad universitet och har tänkt en hel del på hur man sticker ut i en ansökningsprocess, men tycker själv att det är svårt att hinna med att engagera sig i aktiviteter utanför studierna.

– Jag pluggade i Kina en sommar och det tror jag har varit meritgivande, säger hon.

Kompetenser som viktats som mycket viktiga i profilen för trainees

Initiativ och ansvar
Resultatorientering
Organisatorisk medvetenhet
Handlingskraft
Stabilitet
Konstruktivt teamarbete

Framtaget av Traineeguiden och Cut-e


Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 21 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-08

Karriär: 10 olämpliga saker i ditt CV

Hur ska man inte skriva sin jobbansökan? Vi har dammsugit nätet efter tips och kommit fram till att less is more. Var konkret och undvik omständliga formuleringar. 1. ”Jag var först i min förskoleklass med att lära mig skriva min adress.” Vadå, varför inte? Att skryta med en gammal bedrift ger intryck av att du inte har åstadkommit något sedan dess.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Smart praktikval gav filmkarriär

Idag består hans vardag av att skapa filmkaraktärer och miljöer i filmer som Godzilla. Men för Daniel Axelsson började allt med en strategiskt vald praktikplats i Stockholm. Vi reder ut hur man lyckas hitta praktikplatsen som blir språngbrädan i karriären. Daniel Axelsson tog examen från Luleå Tekniska Universitets kandidatprogram i datorgrafik för tre år sedan.  Idag jobbar han på Double Ne ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-03-21

Starta eget under studierna

Starta eget under studietiden för att skaffa dig arbetslivserfarenhet och få utrymme att göra det du vill, utan att behöva ta stora risker ekonomiskt.

Läs mer