Jobb – direkt på gymnasiet

Foto: Gustav Hugosson

Det blir allt vanligare att jättarna i byggbranschen startar egna gymnasieprogram. Markus Leijström, 16, tycker att den starka kopplingen till ett företag ger honom starkare framtidstro.

Byggbranschen står inför stora pensionsavgångar och för att säkra återväxten satsar flera jättar inom byggbranschen på att driva egna gymnasieprogram. Senast i raden är NCC som i höst startat teknikprogrammet i samarbete med Internationella Kunskapsgymnasiet. Här ska de framtida arbetsledarna i byggbranschen vaskas fram.

– Vi kan skola och NCC kan branschen. NCC står för verklighetsförankringen, eleverna har en mentor därifrån och får göra intressanta studiebesök med hög kvalitet. Dessutom är alla garanterade praktikplats på NCC, berättar Kiki Jerneheim, rektor på Internationella Kunskapsgymnasiet.

Markus Leijström, 16, har precis börjat på programmet. För honom var valet lätt.

– Den stora fördelen är att vi på riktigt får uppleva arbetsplatser inom bygg och får större förståelse för rollerna i byggsektorn. Samtidigt ökar chanserna att få jobb, det känns som man har större chans att lyckas och man gör sitt bästa från dag ett, säger Markus Leijström.

Skanska har drivit Skanskagymnasiet i Växjö sedan 2009 och har varit en av de 20 skolor som på försök haft ett fjärde år på teknikprogrammet, ett försök som från och med hösten 2015 permanentas. Skanska garanterar en provanställning för de elever som går ett fjärde år.

– Av de 116 eleverna vi examinerat från fjärde året finns i dagsläget ett 70-tal kvar i sin anställning. De återfinns i roller som biträdande arbetsledare, arbetsledare, kalkylator och utsättare, berättar Magnus Birgersson, rektor på Skanskagymnasiet.

Fakta: Teknikprogrammet

Bli gymnasieingenjör
Hösten 2015 kan alla skolor som erbjuder teknikprogrammet anordna det fjärde året. Det vänder sig till elever som vill gå ett år till för att få gymnasie-ingenjörsexamen, som ger mycket stora möjligheter att få ett jobb direkt. Under studietiden varvas arbete i skolan och arbetsplatsförlagt lärande.

Profil
Utbildningen har fyra profiler:

  • Design och produktutveckling
  • Produktionsteknik
  • Informationsteknik
  • Samhällsbyggande

Vem får gå?
Elever som har läst teknikprogrammet eller har läst likvärdig utbildning. Nu går det också bra att göra studieuppehåll innan det fjärde året. Studierna behöver dock påbörjas senast det kalenderår eleven fyller 22 år.

Källa: Skolverket.

Exempel på gymnasium där företag står bakom:

Hitta utbildningar

Gymnasium

Fråga SYV