Saco Studentmässa

Onsdagen den 26 november öppnar Saco Studentmässa portarna för alla de Stockholmselever som ska välja utbildning efter gymnasiet. Nytt för i år är att studenterna kan speeddejta representanter från olika utbildningar, för att se om det klickar.

 – Tanken är inte att man ska bli kär, utan hitta en ny utbildning som man kanske inte tänkt på förut. Man sätter sig vid ett bord, utan att på förhand veta vilken utbildning det är, och får sedan två minuter på sig innan det är dags att flytta runt, säger Sandra Wahlgren, som ansvarar för Studentmässan på Saco.

Ett hundratal utställare gör sig nu redo att möta studenterna och väcka intresse för sitt område. Det gäller att kunna navigera i den stora utställningslokalen och sålla i utbudet av 70 olika seminarier. 

För att understryka vikten av förberedelse har Saco utlyst en belöning på 10 000 kronor till den klass där flest elever har använt planeringsverktyget Schemajakten. 

– Pengarna ska användas till den vinnande klassens studentfest, säger Sandra Wahlgren.

På hemsidan finns också en podcast, där förra årets besökare ger sina bästa tips inför mässan och tips på frågor som kan vara bra att ställa i montrarna. Här finns också personlighetstest för den som är osäker på vad han eller hon vill plugga efter gymnasiet. 

Faktaruta

Så förbereder du dig

  1. Gör ett mässchema med planeringsverktyget Schemajakten.
  2. Börja med att ta reda på vem du är! Gör personlighetstestet på Studentmässans hemsida för att ta reda på vilken utbildningstyp du är.
  3. Gå igenom tipsen på vilka frågor som kan vara bra att ställa i varje monter. 

Var? Stockholmsmässan i Älvsjö

När? Onsdag och torsdag: 9-16, fredag: 9-15

Entré: 50 kronor.

Fråga SYV