07 okt 2021

Kunskap & kamp: Framtidsmässan

Många ekonomyrken försvinner när arbetsuppgifterna nu datoriseras i snabb takt. Det är viktigt att känna till för de som ska välja utbildning efter gymnasiet. 

– Många som inte vet vad de vill bli tänker att ekonomi är väl alltid bra att läsa, säger Eva Regårdh, som föreläser om digitaliseringen av arbetsmarknaden, på Kunskap & Framtidsmässan i Göteborg.  

Storbankerna lägger ner sina finansavdelningar. Redovisningsekonomer, företagsekonomer, marknadsförare och ekonomiassistenter rationaliseras bort. 

Automatiseringen, som redan slagit ut massor av jobb inom industrin, fortsätter nu på bred front även inom tjänstesektorn. 

Före detta EU-parlamentarikern Anders Wijkman skriver i en krönika i tidningen Ny Teknik att vi kommer att se "en snabb utslagning av jobb" inom "bank och försäkring, administration och bokföring, dagligvaruhandel, transporter och logistik, ordermottagning och laboratorier".

Enligt en rapport från SSF kan, åtminstone i teorin, 52 procent av alla yrken i Sverige digitaliseras inom 20 år kan. Rapporten väckte stor uppmärksamhet när den publicerades i somras.

Sedan dess har telefonen ringt hos Eva Regårdh, som är kommunikationschef på SSF och initiativtagare till rapporten. 

– Den skakade om rejält. De ringer från alla möjliga håll och vill att jag ska komma och föreläsa. Vi identifierar oss mycket med jobb och det är viktigt för oss i svenska samhället.

Om man vill vara säker på utbilda sig till ett yrke som kommer att finnas kvar bör man välja något som kräver kreativitet, empatisk förmåga eller hantverksskicklighet.

– Veterinär är ett sådant yrke, eller djurskötare. En häst låter sig inte hanteras av en robot. Förskollärare, psykologer och kulturarbetare kommer också att finnas kvar.


Yrken som kan automatiseras

  • Lastbilschaufförer, lokförare, taxichaufförer
  • Redovisningsekonom 
  • Finansanalytiker
  • Läkare

Yrken som inte påverkas

 

Jenny Sköld

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-08

Hantverk – plugga med händerna

Är du intresserad av trä, metall och porslin? Gillar du klockor, konst, hår och blommor? En hantverksutbildning leder till en spännande karriär. Möjligheterna inom hantverksvärlden är nästan oändliga. Du kan få lära dig att bygga en brygga, klippa hår, sy historiska dräkter, designa glas och smida knivar – och mycket, mycket mer. Enda begränsningarna är din egen smak och fantasi.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-28

Högskola - den kompletta guiden

Planerar du att plugga vidare och vill veta hur högskolestudier fungerar? Här kan du läsa om allt från studentekonomi till hur du får en examen från högskolan! 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-03

Inget livsavgörande beslut

Att välja utbildning på högskola och universitet kan upplevas som ett livsavgörande beslut, men så behöver det inte vara. Här är utbildningar som leder till en valfrihet på arbetsmarknaden. 

Läs mer