De får arbetsgivare att dejta studenter

Foto: Gustav Gräll

Att komma ut på arbetsmarknaden efter att i flera år ha pluggat teorier på universitet eller högskola kan vara ett bryskt uppvaknande för många. Det vill Erik Sturesson och David Schofield ändra på.

I april 2015 sjösätter de Student Node, en digital plattform som ska minska avståndet mellan studenter och deras framtida arbetsgivare.

– I dag studerar många i blindo. Man tycker att det är kul men vet egentligen inte hur man kan använda sina kunskaper i en yrkesroll. Sjuksköterskor, läkare eller inom byggbranschen kanske vet i princip hur de kommer att jobba. För naturvetare och samhällsvetare kan det vara svårare, säger Erik Sturesson, som själv pluggar företagsekonomi vid Stockholms universitet. 

Genom att skapa en profil på sajten kan studenter komma i kontakt med arbetsgivare inom sitt område, och boka upp sig på deras olika evenemang. 

– Det kan vara en workshop, ett frukostseminarium eller ett mingel. Man kanske till och med kan hitta en mentor. Det viktiga är att få till ett fysiskt möte. Det är först då som man förstår hur man kan tillämpa teorierna i arbetslivet och vad man behöver kunna i arbetslivet, säger Erik Sturesson.

Det är ofta kraven på arbetslivserfarenhet som ställer till det för den som söker sitt första jobb. I det CV som studenterna själva registrerar på sajten uppmanas de att ta med andra erfarenheter. Ett uppdrag som konfirmationsledare kan ha gett en pedagogiska kunskaper. Att skriva att man varit inkastare kan ge en hint om bra ledaregenskaper.

En workshop kan sedan ge arbetsgivaren en chans att själv se vilka roller man får i en grupp, till exempel.

It-bolaget Mediapilot arrangerar så kallade hackathon, som studenter kommer att kunna boka in sig på via Student Node. Det är ett slags experimentverkstäder där en grupp studenter får tillverka och paketera prototyper för nya produkter.

– Student Node blir ett enkelt sätt att komma i kontakt med människor som brinner för det vi gör,  säger Mattias Östman, som är vd för Mediapilot.

Faktaruta

  1. Arbetsgivaren skriver ett avtal med Student Node, som registrerar företaget i sitt nätverk. Tanken är att ett 15 företag som finnas med. Företagen betalar för att vara med. För studenten är det gratis. 
     
  2. Studenten skapar en profil, med en presentation av sig själv. Den som inte haft något jobb kan i stället berätta att om andra engagemang och uppdrag, i föreningar, eller exempelvis som insparksledare.
     
  3. Studenten ansöker om att få vara med i ett av de evenemang som arbetsgivaren lägger upp i en gemensam evenemangskalender. Arbetsgivaren väljer sedan vilka studenter de vill träffa.
Fråga SYV