22 jul 2019

Så pluggar du mer effektivt

Vissa ställer klockan varje morgon och går till bibblan för att plugga. Andra sitter uppe hela nätterna, eller sprider ut det under dagen. Vilket funkar bäst för dig? Appen Brain Fitness Tracker talar om när din mentala förmåga är på topp. 

Att trycka in så mycket information som möjligt på en gång är inte synonymt med effektivt pluggande. Den som i stället pluggar när inlärningsförmågan är på topp kan lära sig mer på kortare tid. Forskning visar att också att livsstilsfaktorer som sömn, motion och stressnivåer påverkar inlärningsförmågan. 

För att synliggöra dessa samband har forskaren Torkel Klingberg, författare till boken "Den lärande hjärnan", tagit fram appen Brain Fitness Tracker. Den visar hur du kan påverka inlärningsförmågan genom sömn och motion, men också när på dagen som just du har som lättast att lära dig. 

– Arbetsminne och koncentrationsförmåga går upp och ner, från dag till dag eller ibland från timme till timme. Appen kan vara ett redskap för unga för att ta reda på hur de sköter sig bäst för att öka sin prestationsförmåga.

Men allt handlar inte om livsstil. Inlärningen går också att påverka med pluggteknik. Att sprida ut pluggandet på fler tillfällen kan vara ett sätt. Att testa sig själv på det man pluggar är ett annat. 

– Man kan skriva frågor på det man pluggat in och gå igenom dem nästa dag. Eller förhöra varandra. Forskning har visat att de som läser en text en gång och sedan testar sig nästa gång lär sig mer än de som i stället läser samma text två gånger. 

Att stänga av den där mobilen som ligger och brummar är också ett sätt att optimera inlärningen. 

– Distraktioner och om du försöker göra flera saker samtidigt försämrar din förmåga. Det här har visats att de studenter som försöker plugga samtidigt som de tar emot meddelanden på sin mobil till exempel, lär sig sämre. 

Ett enkelt sätt att styra detta är att helt enkelt stänga av telefonen – eller internet. Det finns till exempel program för att stänga av internet på datorn under en viss tid. Eller så kan man ta till mer drastiska åtgärder.

–  Jag hörde att författaren Jonathan Franzen klistrade igen sitt internetuttag på datorn och klippte av sladden när han skrev sin bok, för att koncentrera sig bättre. 

Tre saker som effektiviserar inlärningen

1. Sprid ut pluggandet. Den som trycker in all information vid ett enda tillfälle har glömt upp till 80 procent några dagar senare. Den som sprider ut det till tre tillfällen kommer ihåg betydligt mer. 

2. Testa dig själv. Den som läser en text en gång och sedan gör ett test dagen efter lär sig mer än den som i stället läser texten två gånger. Gör frågor till dig själv eller be en kurskompis om hjälp!

3. Sömn, motion och stressnivåer har stor betydelse för människans inlärning. Men hur mycket sömn och motion man behöver är individuellt. Ta reda på hur din livsstil påverkar just din inlärning. 

Jenny Sköld

Senast uppdaterad: 22 jul 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Studiedisciplin med ny metod

Sol och värme så här års ger lätt problem med studiedisciplinen. Men det finns botemedel  Läkarstudenten Fredrik Oldenborg, 36, använder den så kallade AKO-metoden. Metoden togs fram för att höja träningsmotivationen men fungerar lika bra i studierna. - Bemästra den inre dialogen så tar du också kontroll över det största hindret för resultat, nämligen du själv, säger Olof Röhlander, mental trä ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Uppsatsen kan ge karriären en skjuts

Uppsatsskrivande på högskolan är ett strategiskt bra tillfälle att få in en fot där man vill och skaffa sig spetskompetens. Men vilka är framgångsfaktorerna? Följ ditt intresse och var inte rädd att skriva själv, råder Jennie Ryding, som vann årets uppsatsstipendium från Unionen. Jennie Ryding, 28 valde kandidatuppsatsämne utifrån intresse och att hon själv planerade att i framtiden börja forska.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-07-26

Plugga in böcker på rekordtid

Vässa din studieteknik med snabbläsningsteknik i höst. Snabbläsningsteknik gör att du kan tillgodogöra dig mycket litteratur på kort tid. Läs mer här!

Läs mer