Utveckla din kompetens

Foto: Gustav Gräll/Metro

Kompetensutveckling har blivit allt viktigare för att hålla jämna steg med utvecklingen på arbetsmarknaden. 

Företag och organisationer förändras i allt snabbare takt, jobb automatiseras och ersätts av andra, och det blir allt viktigare att hänga med i den tekniska utvecklingen.

Hitta utbildningar inom kompetensutveckling

YH-utbildningar inom kompetensutveckling

Utbildningen du gick ­efter gymnasiet, som såg bra ut i CV:t då, kan vara hopp­löst föråldrad bara några år senare.

Fackorganisationen PTK och Svenskt Näringsliv har i flera år förhandlat om ett nytt innehåll i anställningstryggheten, där turordningsreglerna i viss mån kan komma att ersättas med krav på att ­arbetsgivaren ska erbjuda de anställda kontinuerlig kompetensutveckling.

– Att få bygga på sin kompetens fortlöpande är det som ger verklig trygghet på arbetsmarknaden. Det gör dig bättre rustad vid ­neddragningar och möjlighet att själv välja om det är dags att byta arbetsuppgifter, ett nytt arbete eller kanske en helt ny karriär, säger Niklas Hjert, förhandlingschef på Unionen och ordförande i PTK:s förhandlingschefsgrupp.

I Frankrike kan arbets­givare till och med tvingas böta om anställda inte får fortlöpande utbildning. Men i Sverige måste medarbetaren än så länge ofta själv vara den som tar initiativet.

Så gör du – i tre steg:

1. Långsiktighet
Gör en långsiktig plan tillsammans med din chef. Chefen har säkert lättare att lova en viss ­utbildning om två år än idag, givet att du är kvar då. Det är också ett bra sätt för företaget att behålla personal.

2. Förbered alternativ
Se till att vara påläst och jämför olika alternativ som du sedan kan presentera för din chef. Se vad som krävs i din yrkesroll, för att göra ditt jobb bra och för att vara attraktiv på arbetsmarknaden.

3. Satsa egen tid
Om du inte får den lön du vill ha, kan utbildning vara ett alternativ som tas från en annan pott. Du kan också erbjuda dig att stå för en del av tiden själv, exempelvis den delen som kan göras hemifrån.

Fråga SYV