29 mar 2021

Utveckla din kompetens

Kompetensutveckling har blivit allt viktigare för att hålla jämna steg med utvecklingen på arbetsmarknaden. Företag och organisationer förändras i allt snabbare takt, jobb automatiseras och ersätts av andra, och det blir allt viktigare att hänga med i den tekniska utvecklingen.

Utbildningen du gick ­efter gymnasiet, som såg bra ut i CV:t då, kan vara hopp­löst föråldrad bara några år senare.

Fackorganisationen PTK och Svenskt Näringsliv har i flera år förhandlat om ett nytt innehåll i anställningstryggheten, där turordningsreglerna i viss mån kan komma att ersättas med krav på att ­arbetsgivaren ska erbjuda de anställda kontinuerlig kompetensutveckling.

– Att få bygga på sin kompetens fortlöpande är det som ger verklig trygghet på arbetsmarknaden. Det gör dig bättre rustad vid ­neddragningar och möjlighet att själv välja om det är dags att byta arbetsuppgifter, ett nytt arbete eller kanske en helt ny karriär, säger Niklas Hjert, förhandlingschef på Unionen och ordförande i PTK:s förhandlingschefsgrupp.

I Frankrike kan arbets­givare till och med tvingas böta om anställda inte får fortlöpande utbildning. Men i Sverige måste medarbetaren än så länge ofta själv vara den som tar initiativet.

Så gör du – i tre steg

1. Långsiktighet
Gör en långsiktig plan tillsammans med din chef. Chefen har säkert lättare att lova en viss ­utbildning om två år än idag, givet att du är kvar då. Det är också ett bra sätt för företaget att behålla personal.

2. Förbered alternativ
Se till att vara påläst och jämför olika alternativ som du sedan kan presentera för din chef. Se vad som krävs i din yrkesroll, för att göra ditt jobb bra och för att vara attraktiv på arbetsmarknaden.

3. Satsa egen tid
Om du inte får den lön du vill ha, kan utbildning vara ett alternativ som tas från en annan pott. Du kan också erbjuda dig att stå för en del av tiden själv, exempelvis den delen som kan göras hemifrån.

Jenny Sköld

Senast uppdaterad: 29 mar 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-08

Övertyga chefen om kursen

Hur lyckas du få arbetsgivaren lika övertygad som du själv om att du behöver kompetensutveckling? Vi frågade en expert om tips. Det finns ingen laglig rätt till kompetensutveckling även om det i vissa kollektivavtal finns skrivelser att en viss pott pengar ska sättas undan till kompetensutveckling för personalen.  Alltså är du oftast hänvisad till din egen förmåga att motivera inför chefen at ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-09-28

"Jag är nöjd"

Efter en kurs hos Företagsuniversitetet känner Maria Gottberg att hon är mer självsäker och har mer tyngd i sitt jobb som VD-assistent. Kursen har dessutom gett henne en ökad förståelse för verksamheten.– Jag vet nu mer vad jag kan bidra med, säger hon.Maria Gottberg sökte kursen Executive Assistant för att hon kände att hon ville utvecklas i sin roll som VD-assistent på Skandia.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2014-02-03

Så tar din kompetens dig till nästa jobb

Din kompetens är vad som gör dig anställningsbar på arbetsmarknaden.  När du löneförhandlar eller söker ett jobb är det viktigt att visa vilken kompetensutveckling du fått exempelvis via jobbet och hur du använt det du lärt dig.– Arbetsgivaren vill ha en så färdig produkt som möjligt, säger Barbro Tidemyr, coach på Unionen. På dagens arbetsmarknad tävlar du ständigt med andra om vem som är mest ...
Läs mer