Yh-pluggen som leder till flest jobb

Söker du en utbildning som snabbt leder till jobb efter examen? Då kan yh-utbildning vara något för dig. Här är de som har bäst chanser till jobb.

Allra störst chans att få jobb inom sitt område har de som pluggar till tandsköterska eller lokförare.

Tanken med yh-utbildningarna är att de i hög grad ska svara upp mot arbetsmarknadens behov. Men det finns naturligtvis de yrken som är mer efterfrågade än andra. 

Tandsköterskeutbildningen är tillhör de utbildningar där flest får jobb efter året efter examen, men tillhör också toppskiktet när det gäller andelen som fått en jobb som motsvarar utbildningen. 

LÄS MER: Nya yh-utbildningarna 2015 och 2016

– Det finns utbildningsinriktningar som har bra resultat när det gäller andel i arbete efter examen, men som är dåliga på att få elever i "rätt"  arbete och vice versa. Lokförare och tandsköterska är stora utbildningar som ligger i toppen vad gäller bägge måtten, säger Kristina Granqvist, pressansvarig på Myndigheten för yrkeshögskolan, MYH.

LÄS MER: Populäraste yh-utbildningarna 2014

Andelen tandsköterskeelever som har ett jobb som motsvarar utbildningen ett år efter examen är 85 procent. För lokförare är motsvarande siffra 95 procent.

Två lite mindre utbildningar som också ligger i topp för båda måtten är hovslagare och CAD-tekniker, där 89 procent respektive 86 procent jobbar med det som de utbildats för.

LÄS MER: Yrkeshögskolan – så funkar det

Utbildningar som leder störst andel i "rätt" jobb

Störst andel i arbete året efter examen

Läs mer om YH-utbildningar

Fråga SYV