16 jul 2019

Bönder nöjdaste Yh-eleverna

Nio av tio är nöjda med sin Yh-utbildning. Lantbrukare och djurvårdare är nöjdast. 

Nio av tio tidigare elever är nöjda med sin YH-utbildning. Det visar en enkätundersökning som Myndigheten för yrkeshögskolan gjort, där 11 300 elever som tagit examen 2013 fått svara på frågor om sin utbildning. Allra nöjdast var de som utbildat sig inom lantbruk, djurvård, trädgård, skog och fiske samt hälso- och sjukvård och socialt arbete. Minst nöjda är elever som gått utbildningar inom Data/IT samt Teknik och tillverkning. 

Eleverna har också fått frågor om de har jobb samt hur väl deras jobb motsvarar den utbildning de gått. 87 procent av de som läst en yrkeshögskoleutbildning hade jobb året efter examen. Drygt hälften uppger att de har arbete hos den arbetsgivare de gjort sin praktik hos under utbildningen.

LÄS MER: Utbildningarna som leder flest i jobb

Av de som har ett jobb svarar 57 procent att arbetet ligger helt i linje med den utbildning de gått. 88 procent uppger att de har ett arbete som till viss del överensstämmer med utbildningen.

YH-utbildningar som ger flest nöjda elever

Jenny Sköld

Senast uppdaterad: 16 jul 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2016-04-12

Plugga till hotellerist – starta hotell i Norge

Vill du kunna planera en konferens, rekommendera viner, boka in nya gäster och ständigt ge världens bästa service? En hotellerist har koll på hela hotellet. Vad gör en hotellerist? - Att vara hotellerist innebär att du har koll på alla hotellets avdelningar. För att vara en bra chef måste du ha förståelse för allt, du måste kanske inte kunna göra allt i köket och så, men du ska kunna hjälpa till.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-07-26

Bästa tipsen för intervjun

Många söker yrkeshögskoleutbildning och intervju är ett steg i urvalet på de flesta skolor. Det här kan du förvänta dig på intervjun. Så förbereder du dig på bästa sätt! 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-11-22

Stor efterfrågan på personer med praktisk utbildning

Personer med yrkesutbildningar och YH-utbildningar är eftertraktade på arbetsmarknaden. Vill du få en yrkesinriktad utbildning utomlands? Läs mer om fördelarna med en yrkesinriktad utbildning och få tips på skolor utomlands.

Artikeln är ett gästinlägg skrivet av vår systersajt Blueberry.nu.

Läs mer