Så blir du bättre på att tala inför folk

Foto: Gustav Gräll

Oroar du dig i flera veckor innan du ska hålla en muntlig presentation? Du är inte ensam. Talängslan är vanligare än vad många tror. Men det finns hjälp att få.

Sök utbildning i presentationsteknik och Våga tala-kurser

I de allra flesta utbildningar finns ett inslag av muntlig presentation. För många studenter innebär det här ett visst obehag. Men för andra får det mer allvarliga konsekvenser. 

– De allra flesta männi­skor, även vana talare, får ett stresspåslag. Men om man väljer bort utbildningar, eller undviker att slutföra sin utbildning på grund av rädslan, så blir det ett pro­blem, säger Lisa Bernhard, psykolog på Studenthälsan vid Stockholms universitet.  

 Men det finns hjälp att få. Till Studenthälsans ”Våga tala”-kurs kommer de som behöver mer hjälp än bara träning. Gruppträning och utbyte av erfarenheter med andra i samma situation kompletteras här med enskilda psykologsamtal. 

LÄS MER: Så lyckas du med opponeringen

  Obehaget av att tala inför folk grundar sig ofta i rädslan att göra bort sig, att göra fel och inte leva upp till förväntningar – andras eller egna. Att hjärtat rusar är ett sätt för kroppen att förbereda sig på flykt. 

STUDIEFAKTA: Allt du behöver veta om opponering

 Men med successiv träning kan man få bukt med stresspåslaget.

 – Om man kommer över den här tröskeln är det inte alls ovanligt att man så småningom börjar tycka att det är roligt. Men hur lång tid det tar att komma dit är väldigt olika.

Fråga SYV