Människor i grupp som diskuterar
29 sep 2021

5 tips för att hitta rätt utbildning

Att försöka hitta rätt utbildning kan vara utmanande, men när du har valt rätt kommer du att förändra ditt liv. Men hur ska du välja? Ska du satsa på ditt drömyrke eller en utbildning som ger jobb direkt? Vilket ämnesområde är mest intressant för dig? Vi hjälper dig! 

Det är lätt att tro att alla förutom du vet precis vad de vill bli, men så är det inte. Ni är många som besöker Allastudier.se med samma fråga: Hur hittar jag rätt utbildning? Det finns lika många sätt att välja rätt som det finns utbildningsvägar att gå, men här är fem tips på hur du kan tänka: 

1. Hitta det du är intresserad av

Börja med att ringa in vilket ämnesområde som är mest intressant. Du kanske är intresserad av samhällsvetenskap? Eller känns det mer intressant att jobba med människor? Scrolla igenom våra kategorier för att se om något står ut lite extra. Fundera på varför just det ämnet sticker ut och om det är något du skulle vara intresserad av att lära dig mer om. 

2. Bestäm hur länge du vill plugga 

Är du mitt i livet och behöver kombinera studier med jobb och familjeliv? Eller går du ditt sista år på gymnasiet och ser fram emot att plugga på heltid efter studenten? Det finns flera olika utbildningstyper, liksom det finns flera olika sätt att lägga upp studierna. Att hitta det sätt som fungerar för dig tar dig snabbt ett steg närmare rätt utbildningsval. 

3. Gör ett test

Känns det som att ingenting lockar eller tvärtom: är det många olika saker som lockar? Oavsett: knivigt läge. Gör ett test! Här på Allastudier.se finns ett yrkestest, framtaget för dig som vill hitta rätt utbildning. Resultatet ringar in dina starka sidor och kan hjälper dig att välja rätt. 

Gör vårt yrkestest 

4. Ta dig över eventuella hinder 

Vill du helst av allt läsa ett program som du inte kommer in på? Låt inte dina gymnasiebetyg stoppa dig! Det finns flera olika sätt att komma in på din drömutbildning. Du kan göra prövningar av gymnasiekurserna, göra högskoleprovet, se hur läroverket du vill läsa på använder sig av alternativt urval eller undersöka om du kan validera tidigare kunskaper. Bara för att du gick ut med ett visst betyg från gymnasiet betyder inte det att du måste stryka flera alternativ, det betyder bara att du behöver göra lite mer research. 

5. Prata med en studie- och yrkesvägledare 

En studie-och yrkesvägledare (SYV) är utbildad för att guida dig och de som sitter i samma båt som dig. Det är en fantastisk möjlighet! SYV:ar finns på gymnasieskolor, majoriteten av läroverken, på kommuner och online. Ta kontakt med en SYV för att bolla, fråga och hitta inspiration. 

Kontakta vår SYV


Behöver du mer inspiration? Här är förslag på yrken som behöver ny kompetens om fem år: 

Senast uppdaterad: 29 sep 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-07-03

Fixa studierna med rätt teknik

Vårterminen är här med hög press och små marginaler. Sätt studietekniken på en gång och slipp pluggpaniken. KTH-studenten Michelle Cañada kan knepen som gör skillnaden.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-14

Läkarexamen är en av de rakaste vägarna till anställning

En läkarexamen är en av de rakaste vägarna till anställning. Jonatan Nolhage pluggar sista terminen på läkarlinjen i Lund och berättar mer om om utbildningen. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-03

Kom igång efter jullovet

Julgodis och kompishäng? Jullov är toppen, men att komma igång igen är lite svårare. Här är våra 5 bästa tips på hur du kickar igång vårterminen med ett leende!

Läs mer