Pluggspurta utan böcker!

Sommaren nalkas och du står vid stupets rand med krisande betyg och undrar hur du ska ta dig ur den här soppan. Det finns ingen bok i världen som kan rädda dig och helst skulle du vilja leva i en Star Wars värld år 2100 där din hjärna var ett usb-minne du kunde kopiera in dina nationella prov till. Men tänk om det är så att framtidens skola redan är här?

Året är 2015 och bebisar verkar födas med iPads, smartphones och hörlurar i handen. Lagom till dina sista prov inför gymnasiet antågar skolans digitala tidsålder, med nya lärartjänsten Schoolido. Tjänsten går ut på att kvalitetssäkra digital undervisning så att elever ska få möjlighet att lära sig på sitt sätt, mer effektivt och i ett sammanhang ska få möjlighet till bra utbildning och möjlighet att plocka in alla sina betyg.

Schoolido startades år 2011 av syskonen Hannah Harge och Oskar Schröder som ställde sig själva frågorna, varför är boken det självklara läromedlet och varför måste man läsa sig till kunskap? Tillsammans med lärare, ämneslektorer och forskare började de utveckla ett undervisningskoncept där alla ska kunna lära sig oavsett förutsättningar.
– Tanken är att alla ska kunna lära sig efter sina förutsättningar och på de olika sätt som de behöver, säger Hanna Harge.
Hittills har 260 skolor testat tjänsten och huvudlanseringen ser ut att äga rum till höstterminen 2015, men redan nu kan du använda Schoolido helt gratis fram till augusti. .

Vad betyder det för dig som elev då?
Det betyder att ditt Star Wars universum inte är helt långt borta. (Obs, mild överdrift. Schoolido erbjuder inga talande robotar, än.) Med Schoolido kan du titta på Fysik-filmer som förklarar tyngdlagen istället för att ägna hela din kväll åt det fantastiskt roliga som är att plugga Newtons-lagar ur din tegelstenstjocka fysikbok.
– Jag tror absolut att det digitala läromedlet kommer att ersätta böcker i framtiden. Böcker kommer alltid att finnas kvar, men vi går ju mot ett digitalt samhälle, då behöver även skolan digitaliseras mer, säger Hanna Harge.

Plugga med mobilen!

När du ska förhöra dig själv vill vi tipsa om framtidens bästa läromedel, din smartphone. Läs mer om vilka appar som kan hjälpa dig pluggspurta i sommar och passa på att säg till din morsa att din telefon faktiskt inte alls stjäl all din tid. Den räddar dina betyg.

Hitta utbildningar

Gymnasium, Sverige

Fråga SYV