YH-läraren: Eleverna kastas in i verkligheten

Det är år 2015 och yrkeshögskolor befinner sig mitt i ett uppsving. På en av landets skolor, Hyper Island, jobbar Christopher-Robin Eklund som program manager. Här berättar han om hur livet som lärare och elev kan se ut på en YH-utbildning.

Christopher-Robin Eklund hade jobbat med sitt egna företag i 19 år. Efter år som yrkesverksam fotograf kände han plötsligt ett behov att göra något annat. Han ville utveckla sig vidare och började sin utbildningsvandring med att lägga ner en onödigt stor mängd resurser på småkurser som han inte kände gav honom det han sökte. Av en slump hörde hans fru talas om yrkeshögskolan Hyper Island och sa åt Christopher-Robin att kolla in stället. Där hittade han en 45 veckor lång YH-utbildning, där Christopher-Robin Eklund nu några år senare stannade kvar  för att jobba som program manager.

Varför valde du en YH-utbildning?
– Det var en ren slump, efter ett tips från min fru, kollade jag in deras hemsida och föll pladask för metodiken och för sättet som Hyper Island jobbar med lärandet. Det var " learning by doing" som gäller och det är utan tvekan den läroform som passar mig allra, allra bäst. Jag pluggade motion creative men insåg efter ett tag att jag hade andra talanger som jag ville utforska, koncept utveckling, grupp, ledarskap för att nämna några, berättar han.
Några år senare blev han erbjuden ett jobb som program manager på utbildningen program manager på utbildningen mobile creative  och där hittade han plötsligt sin plats där hans YH-äventyr först hade börjat.

Sök bland alla YH-utbildningar 2015!

Universitets- och högskoleutbildningar i Sverige har den senaste tiden mottagit kritik för deras låga engagemang med arbetslivet, bland annat i Svenskt Näringslivs rapport ”Kvalitet för relevans”. Så ser det inte riktigt läget ut på YH-utbildningar, där kan det snarare ibland bli helt tvärtom. Har du någon gång sett en YH-reklamaffisch har du sannolikt bevittnat en människa i någon form av yrkesuttyrsel och läst en tjusig tag-line som informerar dig om att du mer eller mindre kommer att få direktkontakt med näringslivet så fort du sätter din fot på utbildningen. Christoper-Robin berättar om hur man som elev får kastas in i en arbetsvärld med riktiga kunder och möten med vad han kallar för den ”absoluta toppen” inom det man studerar.
– Det ska vara så likt verkligheten efter studierna som möjligt. Mina studenter är enormt drivna och vet var de vill. Mitt jobb är designa en utbildning som enligt vad "branschen" anser att studenterna behöver veta för att bli anställningsbara. Att öka möjligheten för att se till att alla kan få jobb efter sin utbildning, säger han.

Hitta rätt YH-medieutbildning för dig!

Fråga SYV