Så fick hon jobb direkt efter sin utbildning

Arbetslösheten är hög, men myndigheten för yrkeshögskolan uppskattar att mellan 80-90 procent av studenterna vid kvalificerade yrkesutbildningar får jobb efter avslutad examen. En av dessa är inredningsstylisten Susanna Zacke, som studerade diplomutbildningen Visual Merchandiser på Medborgarskolan.

I ett kallt arbetslivsklimat står många framtida studenter inför sitt livs största val, de ska välja vilken utbildning de tror kommer att passa dem bäst och som en dag ska se till att de får ett jobb. Susanna Zacke, valde att studera en diplomutbildning på halvfart i ett år och hör till en av de som siffrorna till trots fick jobb som inredningsstylist i en tuff bransch som inte släpper in många.
– Jag hade jobbat på reklambyrå tidigare och kände att jag ville satsa på mig själv och göra vad jag tyckte var kul. Jag har alltid haft det kreativa och skapande i mig och hade tänkt att jag skulle bli dekoratör. Jag kunde inte drömma om att bli inredningsstylist, säger Susanna Zacke.

Sök bland alla yrkes- och diplomutbildningar!

Yrkes- och diplomutbildningar får ofta oförtjänt stämpeln av att att vara ett alternativ för skoltrötta elever utan vidare ambitioner. En stämpel som varken eleverna eller industrin är förtjänta av. På många håll är det dessutom dessa utbildningar som ger allra störst chanser till jobb. MYH uppskattar att mellan 80-90 procent av studenterna får jobb eller startar eget efter avslutad examen. Något som förtjänar ros när ungdomsarbetslösheten i övrigt siktar mot skyarna.

Susanna berättar att hennes diplomutbildning var det första steget för henne in i branschen som satte hennes snöboll i rullning. Lärarna var själva ofta branschfolk och deras kontakt med arbetslivet och möjligheten att få praktisera öppnade många dörrar. Hon fick själv jobb direkt efter sin utbildning genom sin praktik som frilans på en stor kvällstidnings inredningsbilaga och idag skriver hon på sin 15:e bok.
– Om man inte pluggar kan man inte bara höra av sig och be om praktik, som student kan man ju det. Det är en bra möjlighet. Jag såg dessutom till att ha mer praktik på IKEA utöver det som behövdes, det är jättebra, säger Susanna Zacke.

Hur lyckas man med det man vill?
– Det kanske är ett lite tråkigt svar, men just det här med att man är pålitlig och leverera i tid är jätteviktigt. Det finns många som är duktiga, men är man effektiv och vågar satsa så går det. Man kan bli det man vill.

Fråga SYV