Här får du hjälp till rätta gymnasievalet

Nu stänger snart gymnasiets omval. Du kanske redan vet var du ska gå? Eller så har du inte ens valt gymnasium än? Om du tillhör den senare kategorin så tipsar här de två studievägledarna, Gudrun O´Sullivan, Klara Gymnasium och Amanda Sjöswärd, Viktor Rydbergs Gymnasium, om hur du ska tänka för att välja rätt.

1. Gör plus- och minuslistor
Är du det minsta matematiskt lagd, eller vill ha ett mer konkret värde på vilket som är ditt smartaste gymnasieval har Amanda Sjöswärd det bästa tipset för dig – plus- och minuslistor. Ställ upp de gymnasium du väljer mellan och värdera det du funderar över olika tungt. Sen sätter du ett värde mellan ett till fem på varje så ser du snabbt vilket du verkar tycka bäst om.

2. Besök olika skolor
Gudrun O´Sullivan och Amanda Sjöswärd är eniga om att något av det bästa du kan göra är att faktiskt besöka olika skolor. Det kan kännas lite läskigt kanske att dyka upp på ett nytt gymnasium bara så där, men det är ett av de absolut bästa sätten att få en känsla för skolan du funderar på.

3. Rangordna det du tycker är viktigast
Vill du kunna cykla till din skola så att det är viktigt att den ligger nära? Vill du känna att du är en av stjärnorna på en liten skola eller känner du dig trygg i vimlet bland många elever? Det finns många konkreta saker med gymnasievalet man kan glömma bort som kan hjälpa en att hitta rätt i gymnasiedjungeln.
– Har skolan kanske någon särskild nisch som du behöver ta hänsyn till? Gör en rankningslista och ta reda på vad som är viktigast för dig, säger Amanda Sjöswärd.

4. Utgå ifrån dina egna intressen
Gymnasievalet är ditt val. Det är aldrig bra att välja skola efter var dina kompisar ska gå eller var dina föräldrar vill att du ska studera. 
– Utgå ifrån det du själv har intresse av. De flesta programmen ger dig alltid behörigheten du behöver, så fyll på med det du tycker om så går det oftast bättre, säger Gudrun O´Sullivan.

5. Prata med andra
Känner du dig helt ensam och vilsen i ditt val? Tänk på att det finns hjälp att få och många som vill och kan hjälpa dig. Prata med din studie- och yrkesvägledare om dina bekymmer eller ta tips från elever på skolorna, dina föräldrar och vänner.

6. Försök tänka bort reklamen
Det är helg. Du sitter på biografen för att se en ny rulle med dina vänner, men inte ens där går du säker. Mitt i bioreklamen dyker Gymnasiereklamen upp med olika skolors marknadsföringskampanjer.
– Försök tänka bort marknadsföring och ta kontakt med gamla elever istället så får du en bättre bild av hur skolan verkligen ser ut, säger Amanda Sjöswärd.

7. Slappna av
Gymnasievalet är inte så stort och allvarligt som du kanske känner. Här kommer Gudrun O’Sullivan till din undsättning och försäkrar om att du inte behöver oroa dig.
– Det är inte många som är supersäkra på sina val. Det är inte ett så stort val som man gör det till, man kan fixa i efterhand om man insåg att man kanske ville plugga något annat på högskolan. De flesta programmen ger dessutom grundläggande behörighet, så välj det du tycker är roligast.

Sök här bland Sveriges alla gymnasium!

Hitta utbildningar

Gymnasium, Sverige

Fråga SYV