Gymnasiet – ett välkomstkalas

I mitten av maj stänger gymnasivalet och du ska ta det stora klivet in till din nya gymnasievärld och undrar, hur kommer gymnasiet egentligen att bli? Här berättar Frida Hallberg-Olsson, elevrådsordförande på Katedralskolan i Uppsala att livet på gymnasiet kanske inte riktigt ser ut som man tror.

Frida Hallberg-Olsson, elevrådsrepresentant på Katedralskolan i Uppsala, skulle välja gymnasium för tre år sedan. Helt själv flyttade hon till Uppsala från Leksand som nybliven 16 åring för att ta sig an det stora nya gymnasiet.
– Jag var rädd för att treorna skulle äta upp mig. Jag trodde att det skulle vara stort, läskigt och svårt. Hela hur min bild av gymnasiet var att det var en massa stora människor som gjorde vuxna grejer där, säger hon. 

Sedan upptäckte hon att gymnasiet inte såg riktigt som hon hade tänkt sig.
– Jag började på gymnasiet och upptäckte att det helt plötsligt var coolt att vilja vara smart och att engagera sig. Att det var coolt att vilja förändra saker. Den största skillnaden man vågar testa mer i gymnasiet.

"Jag var rädd för att treorna skulle äta upp mig"

För många elever kan gymnasievalet kännas stort och läskigt. Gudrun O´Sullivan, studie- och yrkesvägledare på Klara Gymnasium berättar att de flesta eleverna fortfarande inte vet hur de ska välja eftersom att de inte har någon bild av hur gymnasiet kommer att se ut.
– Det är väldigt vanligt att man inte vet vad man vill välja än. De som saknas är ofta självkännedom och vetskap om gymnasiet, då vet man inte vad man passar med, säger hon.

Hitta ditt blivande gymnasium här!

Det andra året började Frida därför engagera sig i elevrådet och har fått vara med att organisera massiva utklädningsveckor där eleverna dykt upp i form av avatarer, Starwars-karaktärer och mycket mer. Eller gigantiska kull-lekar där hela skolan springer runt och gömmer sig i korridorerna.
– Man ska inte vara rädd för gymnasiet! Gymnasiet är jätteroligt, det är varmare än vad man kan tro och det händer massa roliga grejer. Den tryggheten jag känner är för att jag tycker om alla elever och min skola så mycket. Gå och prata med de äldre eleverna även om det är läskigt. Treor och tvåor tycker det är kul att prata med dig.  

Fridas tre praktiska tips till nya elever

  • Ta med småmynt
    Ha faktiska mynt med dig. Dagarna är rätt långa och man brukar bli sugen på något, då är det bra att ha med sig pengar till kiosken. Många skolkiosker tar bara mynt så "Cash is King".
  • Skippa inte väskan
    Ta med skolväskan första dagen! Man kommer få så mycket grejer att ta med sig första dagen, böcker och pennor att man definitivt kommer behöva en väska.
  • Hitta skolans nätverk
    Ta kontakt med elevkåren. De kan och vill  hjälpa dig med allt du kan tänkas behöva hjälp med. Vi gjorde till exempel  en guide och en karta till alla ettor deras första dag. Det är jätteviktigt för elevrådet att alla ettor känner sig hemma.

Läs fler tips inför gymnasievalet

Hitta utbildningar

Gymnasium

Fråga SYV