03 jul 2019

Få koll på Komvuxregler

Reglerna för Komvux har rykte om sig att vara krångliga. Nu har i alla fall möjligheten att läsa mot ett slutbetyg förlängts med ytterligare ett och ett halvt år. Det betyder att de elever som stressat mot ett tidigare datum, nu kan slappna av lite. 

Den sista juni i år var satt som deadline för Komvux att sätta slutbetyg för elever som läser in eller kompletterar sina betyg med det gamla betygssystemet. Fönstret för övergångsregeln har då varit öppet under de tre senaste åren – detta som ett resultat av att regeringen beslutade att införa ett nytt betygssystem 2012. Men i sista stund har nu regeringen alltså beslutat att förlänga övergångsregeln fram till den 1 januari 2017. 

Komvuxutbildningar på din ort

Komvux Stockholm

Komvux Göteborg

Komvux Malmö

Hitta Komvux-utbildning på din ort här >>

– Det har visat sig att övergångsperioden var alldeles för snävt tilltagen. Många som läser på Komvux har känt sig drabbade av den korta tidsperioden. Vi på Skolverket har också fått ta emot klagomål om detta. Därför välkomnar vi förlängningen, säger Anna Sundborg, jurist på Skolverket.

Kraven på vilka kurser som får ingå i slutbetyget har dock inte ändrats. Inte heller antalet gymnasiepoäng på respektive kurs för att en elev ska kunna få ett slutbetyg utfärdat. 

Eftersom den nya betygsskalan har fler steg är det svårare att uppnå det högsta betyget. För att sökanden med det nya betygssystemet inte ska missgynnas har därför möjligheten till en särskild urvalsgrupp getts under en begränsad tid. När de nya reglerna börjar gälla kommer sökanden med nya och gamla betyg i samma grupp. Då hårdnar konkurrensen ytterligare och många som går Komvux är nu oroliga för att det ska bli ännu svårare att komma in på högskolan. Och inte blir det bättre heller av att regelverket i allmänhet är så snårigt.

Redaktion AllaStudier.se

Senast uppdaterad: 03 jul 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-12

Hitta nyckeln till din framtida utbildning

I två dagar slår Kulturhuset i Stockholm upp portarna. Utbildningar från tio kommuner i Stockholmsområdet. Så pluggar du Komvux på distans. Tisdagen och onsdagen 18-19 oktober anordnas Vuxenutbildningsmässan i Kulturhuset i Stockholm. Då kan du träffa utbildare från tio kommuner i Stockholmsområdet. – Syftet är för blivande studerande att träffa anordnare och studie- och yrkesvägledare, säger Cari ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-03-18

Christoffer tog köksvägen till drömjobbet

Vågar du ta steget från dröm till verklighet? Det behöver faktiskt inte vara särskilt långt! För drygt ett år sedan hade Christoffer Dahlén aldrig tidigare stått i ett professionellt kök. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-03

Solongo bytte karriär med Komvux

Har du tänkt tanken att säga upp dig och byta jobb någon gång? Solongo Luvsantseren tänkte inte bara – hon gjorde det också. Vägen via Lernias lärlingsutbildning ledde till ett nytt jobb.

Läs mer