09 jul 2021

Så skaffar du kompisar på campus

Det finns många utmaningar med att börja plugga. En av dem är att hitta personer till sitt nya crew, som helst ska bli vänner för livet. Skaffa kompisar-experten Alina Semiletova ger tips på hur du lyckas.

Nyexade Alina Semiletova, från Sankt Petersburg i Ryssland, har mer erfarenhet än de flesta av att börja studera i en ny stad. De senaste åren har hon bott i Stockholm och pluggat mot sin masterexamen inom business management och marknadsföring. Men studierna har tagit henne till Finland, Indonesien och Dalarna. Som aktiv i Stockholm Universitets Studentkår har hon extra koll på vad nya studenter kan göra för att söka gemenskap.

1. Var med på välkomstveckan

– I början av varje termin arrangerar kåren en välkomstvecka för nya studenter. Det är aktiviteter hela veckan och kårmedarbetare berättar om hur allt fungerar på campus. Jag tycker att den veckan är betydelsefull att vara med på, dels för att du får en massa information och dels för att du kan skaffa nya kontakter där. Missa inte!

2. Mingla järnet i början!

– Jag har märkt att det är särskilt viktigt att vara med på saker i början när det inte är så mycket plugg och många är nya. Försök hänga med på event även om du är trött. Var inte rädd för att föreslå en fika den första eller andra gången du träffar en trevlig person. Om du är blyg – kom ihåg att de flesta nog känner som du. En del har bara ett bra pokerface.

3. Ha koll på webbsidorna

– För att hålla dig uppdaterad om vad som händer är det bra att följa webbsidorna för studenter där du pluggar. Till exempel brukar kåren lägga upp information på sin webbsida när det anordnas pubkvällar. Gå också med i relevanta Facebook-grupper och häng med i flödet på de sociala medierna.

4. Gå med i en kårförening

– Vissa får för sig att studentkåren bara har hand om större evenemang. Så är det inte alls. Det går att träffa nytt folk utan att betala eller dricka alkohol. Kårföreningarna arrangerar träffar för studenter med samma intresse. Stockholms Universitet har grupper för bland annat Lindyhop, matlagning och kajakpaddling. Fråga kåren där du pluggar vad som finns.

5. Starta en intressegrupp

– Om ditt intresse inte finns med bland de redan etablerade studentgrupperna kan du skapa en ny grupp. Det är ett jättebra sätt att skaffa nya vänner på. Hos min kår i Stockholm kan en grupp skapas av minst fem personer och få lite pengar i stöd till sina aktiviteter. Skriv om din gruppidé på sociala medier och sätt ut lappar på campusområdet.

6. Plugga ihop med andra

– Fråga några i din klass om de vill plugga ihop med dig inför tentan. Det är bra för att skapa kontakter och även ett smart sätt att studera på eftersom ni hjälper varandra. Om du studerar språk eller är intresserad av andra kulturer kan du gå på språkcafé och möta internationella studenter. Men var beredd på att de utländska kompisarna kanske åker hem efter en termin.

 7. Bli volontär

– Kåren brukar alltid leta efter volontärer till olika evenemang. Du kan hitta nya kompisar genom att dekorera eller jobba med underhållning till exempel. Håll också koll på volontärmöjligheter utanför campus, så som Pride. Om du arbetar med något du brinner för blir det lätt att få kontakt med andra som delar ditt intresse.

8. Upptäck staden tillsammans

– De första upplevelserna i en ny miljö blir ofta minnesvärda. Utforska staden du studerar i tillsammans med andra studenter, till exempel genom att gå på stadsvandringar. Det kommer skapa starkare band mellan er. Om staden inte är ny för dig kan du agera guide istället och ta med ett grönt gäng till något av dina favoritställen.

Läs mer om vikten av att nätverka

Senast uppdaterad: 09 jul 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Högskolestudier populärt bland tjejer

Bland kvinnliga sistaårs-elever i gymnasiet vill 65 procent läsa vidare, mot 55 procent bland männen. Det visar en enkät som SCB genomfört. Störst skillnad är det i regionen Sydsverige. Där planerar över 70 procent av tjejerna att läsa vidare, mot cirka 45 procent av killarna. – Generellt sett är det svårare att komma fram i arbetslivet som kvinna.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Kvinnor pluggar mer - män tjänar mest

Är du kvinna och funderar på att plugga? Då är du i majoritet. Men regeringens politik har inte gynnat din lön. Från 2006 till 2010 ökade mäns disponibla inkomst med 6,7 procent, kvinnors med 6,2 procent, visar budgetens jämställdhetsbilaga. Det så kallade lönegapet, skillnaderna i lön mellan män och kvinnor, har i stort sett varit oförändrat sedan 1990-talet. Det är nu 14,8 procent.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Forskare kartlägger proteiner

KTH och Uppsala samarbetar i ett världsledande projekt som ska stå färdigt 2015. Här hittar du utbildningarna.

Läs mer