Dessa utbildningar leder till högst lön

Här är de utbildningar som ger högst ingångslön efter examen. Toppar listan gör utbildningen data- och systemvetenskap vid Uppsala universitet.

Enligt en undersökning från Svenskt Näringsliv är Uppsala universitet skolan som leder till högst ingångslön efter examen. För att nå den genomsnittliga månadslönen 35 000 kr per år efter examen är det data- och systemvetenskap som du ska läsa. Näst på tur är KTH med sin utbildning väg- och vattenbyggnad. Ett år efter examen är snittlönen per månad 32 939 kr för de lyckliga som har tagit examen. Vid samma högskola kan man läsa datateknik och då kvittera ut en månadslön på 32 548 kr.

Fyra på listan över högst ingångslön stoltserar Handelshögskolan i Stockholm. Där tjänar studenter som valt inriktningen företagsekonomi i genomsnitt 32 478 kr per månad ett år efter examen. Efter Handelshögskolan kommer riskhantering vid Lunds universitet med 31 863 kr, data- och systemvetenskap vid Stockholms universitet med 31 400 kr och industriell ekonomi vid Kungliga tekniska högskolan med 31 351 kr.

Undersökningen tar inte med löner för legitimerade yrken i beräkningarna, exempelvis sjuksköterska och läkare. Enligt lönestatistik för Sveriges Läkarförbund är en AT-läkares snittlön ca 28 000 kr per månad.

Lena Eliasson, personalchef på Saab, konstaterar dock att det inte alltid är den enskilda utbildningen som avgör lönen.

– En universitetsexamen från en bra skola ger goda arbetsmöjligheter, men det behöver inte alltid innebära en hög lön. Din löneutveckling beror på hur du presterar på jobbet. En bra utbildning ger möjlighet till bättre lön, men den avgörande faktorn är hur väl du utför ditt arbete, menar Eliasson.

Fråga SYV