16 aug 2023

Frågor alla tänkt på inför högskolevalet

Nu är nedräkningen igång. Sista ansökningsdagen till vårterminens högskoleprogram närmar sig och många våndas, rangordnar, handsvettas och hoppas på ett positivt besked i december. Vi har svaren på frågorna du grubblar över inför ansökningsslutspurten.

Hur många högskolekurser kan man söka? Vad spelar rangordningen för roll? Och hur länge kan man göra ändringar i sin ansökan? Det kan vara mycket som snurrar i huvudet inför högskoleanmälan. Därför har vi svarat på sju vanliga frågor om om högskolevalet. Låt oss börja med själva anmälan, och hur den fungerar.

Hur gör jag för att ansöka till en högskoleutbildning?

En del tänker sig fortfarande pappersarbete när det vankas ansökningar av olika slag. Men oroa dig inte, högskoleanmälan görs helt online! Surfa raka vägen in på antagning.se och skapa en användare. Därefter kan du med några eftertänksamma klick skicka in din ansökan.

Om jag inte har skickat in någon ansökan den 16 oktober (sista anmälningsdag), är det helt kört då?

Vi stannar kvar på antagning.se. Och svaret är att det inte är kört – hoppet lever! Vissa kurser och program har helt enkelt platser kvar, vilka det är ser du enkelt genom att de har en ”Lägg till”-knapp. Då är det fritt fram att söka, förutsatt att du har behörighet såklart. Men bara för att programmen fortfarande går att söka innebär det inte att du per automatik blir antagen. Så behåll champagnen på kylning liiite till...

Hur många kurser eller utbildningar kan jag söka totalt?

Låt oss omformulera den frågan: Hur många alternativ kan jag söka och hur många poäng kan jag tacka ja till? När vi lägger fram det på det sättet blir det lättare att reda ut hur du ska tänka.

Du kan söka max 20 olika alternativ, och 45 högskolepoäng är det mesta möjliga du kan tacka ja till. 30 högskolepoäng är en termin på helfart, så det finns plats att klämma in en halvfartare på 15 poäng om du skulle vara riktigt sugen.

Hur ska jag tänka kring rangordningen? Spelar den någon roll?

Jajamän! Som etta sätter du det du helst vill plugga, det du näst helst vill läsa som tvåa, och så vidare. Det är precis så tydligt och enkelt som du trodde.

Fan! Jag har skickat in min ansökan men har ändrat mig, kan jag ändra min rangordning?

Lugn bara lugn – det kan du! Men vänta inte för länge, för att ändra rangordningen måste det vara gjort senast den 16 oktober, den sista ansökningsdagen alltså. Du kan också stryka utbildningar från din ansökan fram till det första urvalet. När du stryker en utbildning flyttas utbildningarna du rangordnat under den upp.

Hur är det om jag har utländska gymnasiebetyg, måste jag få dem bedömda på något speciellt sätt?

No way, José! Det är bara att skicka med betygen så behandlas de tillsammans med resten av din ansökan. Utländska gymnasiebetyg bedöms i antagningsprocessen, så du behöver inte få dem bedömda innan du skickar in din ansökan.

⌚ Två månader senare…

Yes! Jag har fått veta att jag är antagen, vad händer nu?

Grattis! Nu är det dags att luta sig tillbaka i fåtöljen, slänga upp benen på soffbordet och njuta lite. Sedan är det bara att invänta information från lärosätet du har kommit in på. De kontaktar dig med allt du behöver veta inför den kommande terminen. Lycka till nu!

Senast uppdaterad: 16 aug 2023

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2022-07-29

Gå en kurs på Harvard från soffan

Drömmer du om att studera på toppuniversitet i USA, Japan eller Sydafrika? Det är fullt möjligt att piffa upp CV:t med kurser från hela världen, samtidigt som du är bland höstlöven på hemmaplan. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-03

Välj rätt! SYV:s bästa tips inför högskolevalet

Den 15:e april är sista dagen för att söka höstens universitets- och högskoleutbildningar. Men hur väljer du rätt? Studie- och yrkesvägledare Disa Söderdahl delar med sig av sina bästa tips.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-14

Läkarexamen är en av de rakaste vägarna till anställning

En läkarexamen är en av de rakaste vägarna till anställning. Jonatan Nolhage pluggar sista terminen på läkarlinjen i Lund och berättar mer om om utbildningen. 

Läs mer