Skoltrött? Här är tipsen för dig!

Foto: SHUTTERSTOCK

Vad gör man när kropp och knopp plötsligt säger stopp för mer information och kunskap? De flesta som har gått i skolan vet vad det innebär att vara skoltrött. Här kommer några tips som peppar dig hela vägen till examen.

1. HITTA DIN STUDIETEKNIK 
Vi fungerar alla olika, och därför finns det ingen allmän lösning på hur vi bäst lägger upp våra studier. Vissa behöver komma igång tidigt medan andra jobbar bättre under press. Undvik att jämföra dig med andra och prova dig fram för att hitta en studieteknik som passar dig.

2. PLANERA
Det kan låta som ett arbete i sig, men faktum är att du i längden kan spara in massa värdefull tid om du i förväg planerar vad som ska göras – och följer det schemat. Då blir det lättare att släppa tanken på skolan när du väl har gjort ditt för dagen. Skriv upp både de roliga och tråkiga sakerna du ska göra, så blir inte kalendern enbart förknippad med jobbiga måsten.

3. SKAPA DELMÅL
Läser du ett längre program kan det ibland kännas som att målet ligger så långt bort att det blir övermäktigt. Påminn därför dig själv om att alla avklarade delmoment för dig ett steg närmare examen. Sätt upp mindre mål längs vägen, och lägg vikt vid att du klarar dessa. Om någon kurs är lite krångligare än de andra kan du fira ordentligt när den är gjord.

4. TA PAUSER
För att orka med sina måsten behövs en paus då och då. Även om du inte känner dig stressad hjälper det inte att ignorera kroppens signaler, jobbar hjärnan långsamt behöver den troligtvis lite ombyte för en stund. Ta en promenad, ät något gott och lyssna på din bästa peppmusik.

5. MOTIVERA DIG SJÄLV
Ingen orkar kämpa för något om det är oklart varför man ska kämpa. Påminn dig själv om varför du pluggar, och att ditt mål är värt mödan. Om du frågar dig själv ”Varför läser jag den här tunga mattekursen?” och svaret är ”Jag vill ju bli läkare och kunna rädda liv!” blir det lättare att ta itu med det du måste göra, eftersom du är på väg mot något som du längtar efter.

Fråga SYV