Gå på öppet hus med öppet sinne

Foto: ANNA REX

När det drar ihop sig till gymnasieval ska du inte bara välja vad du vill göra, utan var du ska göra det också. Studie- och yrkesvägledaren Elin Lundström uppmanar till att skippa de förutfattade meningarna när det är dags för öppet hus.

Du kanske redan vet vad det är du vill plugga, men bor du i en storstadsregion är utbudet av gymnasieskolor stort. Det gör öppet hus till ett bra sätt att ta reda på vilken skola som passar dig bäst. Studie- och yrkesvägledaren Elin Lundströms tips är att göra en första gallring innan du väljer vilka skolor du ska besöka.

– Det första du bör ta reda på är vilka skolor som har de program och kurser du är intresserad av att gå. Intressen bör alltid prioriteras och du ska göra det du tycker är kul, du ska ändå vara på gymnasiet under en lång tid. När du har valt ut några skolor som rimmar väl med det du vill plugga är öppet hus en bra investering av din tid. Du får en inblick i hur skolan fungerar och vilken som känns bäst för just dig, säger hon.

En av nycklarna till ett givande öppet hus-besök menar Elin Lundström är att våga fråga. Få skolpersonal och elever att prata om sin skola. På så sätt får du inte bara svar på vad skolan erbjuder utan också en chans att lära känna dina framtida lärare och skolkamrater.

– När du kommer till ett öppet hus tycker jag att du ska fråga rakt ut: vad erbjuder ni som andra inte har? Är det positivt att skolan är så stor eller liten? Inte bara vad de svarar utan också hur de svarar ger en bra bild av skolan. Raka och tydliga svar känns alltid bättre än om de är svävande. Öppet hus ger en känsla som kan vara ovärderlig när du ska göra ditt val, säger Elin Lundström.

Finns det något mer man bör tänka på när man förbereder sig för att gå på öppet hus?

– Se till att vara nollställd. Det är vanligt att man nästan har bestämt sig på förhand och inte ger alla samma chans. Det kanske är lättare sagt än gjort, men försök att inte ha några förutfattade meningar när du går på öppet hus. Risken finns då att du missar skolan som är perfekt för dig.

Faktaruta

SYVENS TIPS INFÖR ÖPPET HUS

Så förbereder du dig

✔ PRATA MED DIN SYV
– Prata med din studie- och yrkesvägledare på högstadieskolan du går på. De har många svar som gör att du får mer kött på benen inför öppet hus. Exempelvis hur mycket matematik eller svenska som ingår i de olika programmen. Eller var programmen och kurserna du är intresserad av finns.

✔ FÖRBERED FRÅGOR
– Ta tid vid middagsbordet hemma och bolla tankar med föräldrar, vänner eller andra. Vad är viktigt för dig och vad vill du veta om skolan du ska besöka? På så sätt gör du ditt besök på skolan betydligt mer givande.

✔ GÅ FLERA GÅNGER
Fick du inte de svar du ville eller är du fortfarande osäker?
Fråga skolan om du kan besöka dem igen!

✔ NOLLSTÄLL
Gå in i öppet hus-tiden förutsättningslöst. Bestäm dig inte på förhand vilken som är bäst för dig, ge alla alternativ samma förutsättningar och gå in i besöken med öppet sinne.

Fråga SYV