03 jul 2019

Så knäcker du på redovisningen

Svetten lackar, anteckningslapparna skakar i händerna och munnen är torr som tändnäver. Att hålla en presentation inför klassen kan vara direkt traumatiskt. Retorikexperten Elaine Eksvärd berättar att man måste hoppa för att fallskärmen ska fällas ut.
– Jag sög i början, säger hon.

Har du någon gång våndats över att tala inför en grupp – då är du varken ensam eller underlig. Att ställa sig upp helt oskyddad inför en grupp främmande människor får reptilhjärnan att ticka igång och signalera flykt.

– Det är kanske ingen tröst, men det är en helt naturlig reaktion och i grunden en överlevnadsmekanism. Du kan få en giftpil i halsen liksom. Men det går att bota, och lösningen är att tacka ja till alla tillfällen du får att tala inför en grupp. Det blir aldrig så obehagligt som första gången, och det positiva är att vi inte har giftpilar i det moderna samhället. Trösta er med att jag, retorikern själv, har varit så nervös att det tagit fysiska uttryck om jag säger så, säger Elaine Eksvärd.

Wow, just det, åh fan! De är alla känslor Elaine Eksvärd själv vill förmedla till sina åhörare när hon föreläser. Därför är det viktigt att lämna det egna perspektivet och hela tiden tänka på vad mottagaren vill höra, inte bara vad du vill säga.

– Jag brukar säga att man ska förbereda ett gäng retoriska glimtar – oväntade men högst relevanta inslag. Säg att någon pratar om insekter och drar en parallell till restaurangbranschen. Där får du en åh fan-effekt. Igenkänningsfaktorer, wow-effekter och åh fan-faktorer är ett bra sätt att fånga publiken.

Vilket är det vanligaste misstaget folk gör när de ska tala?
– Att man har en Powerpoint-bonanza. Vissa använder programmet som att det vore en karaokemaskin och läser mer innantill än att titta på publiken.

Hur förbereder du dig inför en föreläsning?
– Nu ska man veta att jag föreläser tre till fem gånger i veckan, men även jag sög i början, jag var alltså riktigt dålig! Ingen är bra första gången. Men det jag gör är att alltid gå igenom min senaste föreläsning. Vad gick bäst och vad kan jag utveckla? Innan föreläsningarna försöker jag förbereda retoriska glimtar. Pratar jag om retorik förväntar man sig kanske att jag lyfter politiker eller Socrates. I stället tar jag upp Hans Rosling eller Michael Jackson som exempel och analyserar deras retorik.

 Varför är retorik viktigt?
– För mig personligen är det härligt när jag hamnar i en diskussion och har ett verbalt försprång. Många kan väl relatera till att man kommer hem efter en diskussion och tänker ”det skulle jag ha sagt!”. Som retoriker kommer du på vad du ska säga där och då. Alla har att vinna på att vara retoriskt skickliga och jag vill att andra sympatiska människor också ska ha det försprånget.

Allastudier redaktionen

Senast uppdaterad: 03 jul 2019