"Det gäller att lära sig mycket och bygga en portfolio"

Tuomas Laulajainen går sista terminen på yrkeshögskolan Hyper Island. Nu avslutar han utbildningen med en 30 veckors LIA-period som digital designer – och slängdes rakt in i isblock och hemsidor.
– Det var läskigt som satan, säger han.

LIA, eller Lärande i arbete, är en av yrkeshögskolans grundpelare och stora uspar. I korthet är det den tredjedel av utbildningen som innehåller praktiskt arbete utanför klassrummet. Tuomas Laulajainens val föll på en content- och mediabyrå i Stockholm, ett beslut som togs hälften med huvudet, hälften med magen.

– Jag hade faktiskt redan tackat ja till ett annat företag men ändrade mig när jag träffade min handledare. Han sa: Vi har skitmycket att göra så det finns inte tid för några låtsasuppgifter, här gör vi riktiga saker. Det tillsammans med en bra magkänsla blev avgörande.

Och det var full fart från första stund. Dag ett inleddes med ett möte där det förklarades att en av företagets kunder ville träffa den ansvariga designern dagen efter. Den ansvariga designern var Tuomas Laulajainen.

­– Det var läskigt som satan; det fanns ingen plan på att behandla mig annorlunda. Men det var också riktigt roligt och jag har gjort allt från webbsidor till isblock, vilket säger mycket om hur en designers yrke ser ut i dag. Det går inte att nischa sig utan det gäller att lära sig mycket och bygga en portfolio och det har jag chansen att göra under LIA:n.

Tuomas ser odelat positivt på yrkeshögskolan, så till den grad att han ifrågasätter andra utbildningsformer. Han gillar framför allt det konkreta målet att sätta studenterna i arbete så snabbt som möjligt.

– Nu har jag inte koll på exakta siffror, men jag har hört att 80 procent av de som går YH-utbildningar får jobb direkt efter skolan, och på Hyper Island typ 95 procent. De flesta som utbildar sig gör det för att få jobb, och det löser yrkeshögskolorna. Jag förstår inte varför många utbildningar baseras på så mycket teori och skit som inte är kopplat till verkligheten. Här blir det en enkel övergång till arbetslivet.

Hur mycket har du själv kunnat påverka din LIA?

– Jag bestämmer helt och hållet själv – var jag ska vara och hur jag vill dela upp den. Då valde jag att göra alla mina 30 veckor på ett ställe och det känns som en bra chans att visa upp sig. Utbildning på pappret känns inte lika viktigt i dag som för kanske fem år sedan. Nu är jag inne och adaptiv som en kameleont som kan göra vad som helst inom digital media. Det gäller bara att köra och om ett halvår är planen att de inte ska ha råd att släppa mig.

Faktaruta

Tuomas tips inför LIA:n

  1. Skolan har målsättningar för dig när du gör din LIA, men sätt upp dina egna mål också. Vad vill du få ut av perioden och vad vill du lära dig mer om? Det underlättar både när du ska söka arbetsplats och under din tid där.

  2.  Sök i tid. Jag började söka en månad innan det var dags och hade bara tur som fick ett bra napp. Kolla upp dina möjligheter i god tid.

  3.  Skriv ner vad du gjort under dagen. Ta lite tid att reflektera, annars är det skitlätt att man bara producerar och glömmer vad man egentligen har lärt sig.

  4.  Våga ställa krav på arbetsplatsen. Det handlar om din egen utveckling, tänk på dig själv och var tydlig med vad du vill. Det vinner alla på.
Fråga SYV