12 okt 2021

YH-kurserna för dig som tänker utanför boxen

YH-utbildningar är en fingervisning på var jobben kommer att finnas framöver. Och det gäller inte bara de traditionella knegen. Vi har grävt i kursplanen och hittat ett urval av spännande utanför boxen-jobb för dig som är sugen på en alternativ karriär. Ystare, förgyllare eller kyrkomusiker? Du väljer!

Hud- och spaterapeut
Inte en helt galen karriärväg att välja, men är du trött på bankens slipstvång och vill styra kosan mot mer avslappnade klädkoder kan detta vara ett alternativ. Bli expert på hårborttagning, ge en utbränd sjökapten hud som en filmstjärna eller bli en fena på makeup och kamouflage. Här har du chans att bli x-faktorn i folks jakt på avslappning och perfekta porer.

Yrkeshögskolan för Hudvård & Spa AB
Utbildning: Hud- och spaterapeut
Plats:
Stockholm
Längd: Cirka ett och ett halvt år
Poäng: 300

Fjäll- och äventyrsledare
Skrattar du dig genom beep-testet och kan beta av dygnspromenader i kuperad terräng med underkläderna fulla av barr och ett leende på läpparna? Här är utbildningen för dig som absolut inte vill vara den som knackar in den här texten med taskig hållning framför datorskärmen. Barksoppa över öppen eld och provisoriskt boende byggt av småsten(antar jag) står på menyn när du lär dig att leda äventyr högt över havet.

Älvdalens Utbildningscentrum AB
Utbildning: Fjäll- och äventyrsledare
Plats:
Älvdalen
Längd: Cirka ett och ett halvt år
Poäng: 300

Begravningsrådgivare
Den förutfattade meningen är kanske att du som begravningsrådgivare ska vara en bitter eremit. En svårpratad kistknackare som på din årliga semestervecka ensamseglar på en insjö. Så är inte fallet; att vara begravningsrådgivare ställer höga krav på social fingertoppskänsla och trygghet för att kunna ge de anhöriga det bästa möjliga avskedet av den de älskar.

Sensus studieförbund Västra Sverige
Utbildning: Begravningsrådgivare
Plats:
Göteborg
Längd: Cirka ett år
Poäng: 200

Nationell Lärlingsutbildning inom smala hantverksyrken
Är du intresserad av ett ovanligt hantverk? YH kan vara vägen till en karriär inom de allra ovanligaste jobben. Som hantverkslärling inom smalt hantverk kan du hitta riktigt ljusskygga gig som juvelfattare, tunnbindare, zoologisk konservator, ystare och mycket, mycket mer. Ge dig hän åt ditt specialintresse och ha ett spännande svar nästa gång du får frågan: vad sysslar du med då?

Stiftelsen Hantverk & Utbildning
Utbildning: Nationell Lärlingsutbildning
Plats:
Leksand
Längd: Cirka två och ett halvt år
Poäng: 500

Designmodellör
Så ovanligt att ordbehandlaren anser yrket felstavat. Många med mig har nog funderat vem som jobbar med att ta fram de små arkitekturmodellerna vi ser här och där. Eller vilka som tar fram filmrekvisita. Som designmodellör kan du jobba med din barndomshobby som vuxen. Blanda avancerad teknik med traditionella hantverk och släpp kreativiteten fri.

Formakademin i Lidköping AB
Utbildning: Designmodellör
Plats:
Lidköping
Längd: Cirka två år
Poäng: 400

Förgyllare
Känner du att det inte riktigt räcker att förgylla folks vardag på fritiden? Gör det till ett nio till fem-jobb! Som förgyllare jobbar du med bladguld och andra bladmetaller och förgyller dagarna i ända. Yrket anses vara ett viktigt kulturellt arv att bevara och utbildningen i Tierp är en av få i hela Europa. Guldfeber? Mot Uppland!

Folkuniversitetets Hantverkscentrum i Tibro
Utbildning: Förgyllare
Plats:
Tibro
Längd: Cirka ett och ett halvt år
Poäng: 300

Kyrkomusiker
Vill du jobba med musik men är trött på paljettrosor och pyroteknik? Som musiker i kyrkans regi får du ägna dig åt den avskalade varianten. Här slipper du oroa dig för kroppsideal och paparazzifotografer och kan lägga all kraft på orglar, sång och notläsning. Så vässa fikarumshumorn med en psalmonellavits och må kyrkkaffet flöda.

Föreningen Mellansels folkhögskola
Utbildning: Kyrkomusiker
Plats:
Mellansel
Längd: Cirka två och ett halvt år
Poäng: 500

AllaStudier redaktionen

Senast uppdaterad: 12 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2022-07-20

Lärlingsutbildning

Att gå en lärlingsutbildning innebär att gå bredvid en mästare som handleder dig på arbetsplatsen. Lärlingsutbildning är för dig som vill lära dig i skarp miljö, där du befinner dig i verkligheten hela tiden. Det finns olika sätt att utbilda sig i lärlingsform. Här kan du läsa om vilken form som passar dig bäst beroende på dina förkunskaper. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-07-26

Guide – så gör du din YH-ansökan

Vill du söka till en YH-utbildninga? Här har vi sammanställt det du behöver veta för att få full koll på ansökningsprocessen och ta första steget mot ditt framtida drömyrke. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-05-12

"Våga drömma och satsa stort"

Det bästa valet Alexandra Thuresson, Natalie Sternoff och Sofie Bellis gjort är att gå en YH-utbildning som gett erfarenhet av näringslivet. Läs om tipsen hur du kan få ett försprång i livet!

Läs mer