10 frågor och svar om Komvux

Foto: SHUTTERSTOCK

Går det att höja sina redan godkända betyg? Kostar det något? Och hur många poäng kan jag läsa samtidigt? Här är svaren på dina vanligaste frågor om Komvux!

Jag vill läsa på Komvux, vart vänder jag mig?
Det finns många kommuner samt privata aktörer som erbjuder gymnasiala vuxenutbildningar. På allastudier.se kan du se vilka som finns i din närhet. 

Sök bland alla Komvux-utbildningar 

Kan jag läsa en Komvuxutbildning för att höja mina gymnasiebetyg?
Nej, det går inte – men det finns ett kryphål. Prövning kallas lösningen som innebär att du pluggar enligt kursplan, med twisten att du är din egen lärare. Sedan tentar du av utbildningen, oftast både skriftligt och muntligt.

Kostar prövningen något?
Ja, men aldrig mer än 500 kronor per tenta.

När är sista ansökningsdag till Komvux?
Söker du en grundläggande kurs finns ingen sista ansökningsdag, du söker när du vill och studierna startar så snart en ledig plats öppnas upp. När det kommer till gymnasiala kurser och kurspaket är sista ansökningsdag åtta veckor innan utbildningens start.

Jag har missat sista ansökningsdag, är det kört?
Tyvärr. Restplatser är inte ett fenomen på Komvux, så det är bara att sikta på nästa intag och ägna kommande månader åt annat.

Vad kostar det?
Att läsa kurser på Komvux är helt gratis. Kurslitteratur, pennskrin, pennvässare och turtles-bokpapper betalar du dock ur egen ficka.

Hur många poäng kan jag läsa samtidigt?
Vanligtvis kan du läsa 400 poäng per termin, men det kan variera från kommun till kommun. Så för att vara säker, kontakta din kommun och fråga vad som gäller just där.

När får jag veta om jag har kommit in?
Senast en vecka innan kursstart dimper lappen ner i brevlådan.

Har jag rätt till CSN när jag pluggar på Komvux?
Så länge du läser på minst halvtid har du rätt till studiemedel. Det finns ett gäng olika varianter, vänd dig till CSN för att få koll på dina alternativ.

Kan jag läsa på distans?
Absolut! Många av landets kommuner och privata arrangörer av vuxenutbildningar erbjuder möjligheten att plugga på distans.

Utbildningar

Fråga SYV