03 jul 2019

Vad är en diplomutbildning?

Komvux, YH, lärling, högskola med mera. Vägarna till kunskap är många och en doldis i sammanhanget är diplomutbildningen – vad är det egentligen? Vi pratade med Eva Arnek, regionchef Folkbildning på Folkuniversitetet för att ta reda på mer.

Vad är en diplomutbildning?
– Hos oss på Folkuniversitetet skiljer den sig en del från våra andra kurser. Vår verksamhet är frivillig och utan betygsättning, det gäller dock inte diplomutbildningen. En diplomutbildning har ett minimikrav på 90 timmar och har kunskapskontroller i form av tentor och projektarbeten. I teorin kan du sova dig igenom en vanlig kurs och ändå få ett intyg på att du deltagit – en diplomutbildning ställer högre krav på din prestation för att du ska få ditt diplom. Våra diplomutbildningar är både teoretiska och praktiska, med fokus på att de som går utbildningen ska lära sig ett yrke i praktiken.

Hur skiljer den sig från en YH-utbildning?
– YH är mer formellt med ansökningar och kunskapskrav, och dessutom har den kortare livslängd då den svarar mot marknadens behov. En diplomutbildning får alla gå oavsett förkunskaper, men vi har tydliga rekommendationer på vad man bör kunna för att tillgodose sig kunskaperna på bästa sätt. Dessutom är en diplomutbildning kortare.

Hur lång är en diplomutbildning?
– Hos oss är de oftast mellan 90 och 180 timmar beroende på om de är på en eller två terminer. Man läser två eftermiddagar i veckan i klassrummet och lika mycket hemma.

Vem passar diplomutbildning för?
– Jag skulle säga att det finns två kategorier som är vanligast hos oss. Den första är de som vill utvecklas i sin nuvarande yrkesroll, till exempel en fastighetsskötare som vill leta sig mot mer administrativa uppgifter men behöver fördjupa sina kunskaper. Den andra är de som inte har formell behörighet eller har tid och råd att studera på heltid.

Vad kostar en diplomutbildning?
– En diplomutbildning kostar mellan 20 000 och 40 000 kronor beroende på om de är en eller två terminer. Då de är helt och hållet finansierade av deltagare är det vanligt att arbetsgivaren betalar utbildningen.

Allastudier redaktionen

Senast uppdaterad: 03 jul 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Kompletterande utbildningar

KOMPLETTERANDE UTBILDNINGAR HAR UPPHÖRT Kompletterande utbildningar erbjuder en spännande mix av utbildningar. Anordnarna är privata, men står under statlig tillsyn. Passar kompletterande utbildning dig? Hitta utbildningar Sök bland alla kompetterande utbildningar i Sverige. Tillsyn och kontroll Alla kompletterande utbildningar är ställda under statlig tillsyn.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Så botar du dina sömnproblem

Så mycket som var tredje student har problem med sömnen. För de flesta kan några små förändringar av vanorna få sömnen i balans igen. Psykologen Helena Kubicek Boyek delar med sig av sina tips. En undersökning som CSN har gjort visar att var tredje student upplever att de har problem med sömnen. Och sömnbrist kan vara ödesdigert för studenten eftersom det lätt leder till att man pluggar förgäves.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-28

Här pluggar du gratis till personlig tränare

På Katrinebergs Folkhögskola finns utbildningen till personlig tränare som är gratis och berättigar till studiemedel. Det är unikt. Här kan du läsa mer om utbildningen! 

Läs mer