Lärling på komvux – så funkar det

Foto: SHUTTERSTOCK

Vill du ha jobb, men är inte så sugen på att plugga? Som lärling på komvux kan du jobba dig till en examen. Vi plockade fram spaden och grävde lite i fenomenet för att se hur det egentligen fungerar.

Den stora skillnaden mellan en vanlig gymnasieutbildning och en lärlingsutbildning är klassrummet. Som lärling spenderar du merparten av din utbildning med arbetsplatsen som ditt klassrum.
Sök bland alla lärlingsutbildningar.

Vem passar lärlingsutbildningen?
Har du inte fullständiga gymnasiebetyg är det ett bra sätt att skaffa en grundläggande yrkesutbildning. Med hjälp av lärare och handledare har du chans att lära dig yrket och få erfarenhet som gör dig relevant på arbetsmarknaden och i slutändan förhoppningsvis resulterar i jobb. Det är också ett bra alternativ för dig som är arbetslös, alternativt om du är sugen på att byta karriär. 
Läs om Solongo Luvsantseren som skiftade karriär. 

Vilka yrken kan jag vara lärling inom?
Det varierar, men vanligtvis är det inom yrken där det är lättare att få jobb vilket gör att du ofta får möjlighet till anställning efter utbildningen. Det spelar också roll var du bor då olika kommuner erbjuder olika lärlingsutbildningar. Det bästa sättet är att kontakta någon av vuxenutbildningarna i din kommun och fråga vilka möjligheter som finns.

När är sista ansökningsdatum?
Det styrs av utbildningens start, vilket varierar en hel del. Sista datum att ansöka är därför alltid åtta veckor innan kursstart.

Hur lång är en lärlingsutbildning?
De är mellan fem månader och två år. Dels beroende på vilket yrke du utbildar dig till, dels på dina förkunskaper.

Faktaruta

Fem snabba om lärlingsutbildningar:

  1. Du har rätt att ansöka om CSN.

  2. Minst 70 procent av utbildningen måste vara förlagd på en arbetsplats.

  3. En lärlingsutbildning inleds med en orienteringskurs: en form av introduktion av utbildningen och yrket. Efter den läggs din utbildningsplan upp.

  4. Från och med den 1 juli året du fyller 20 kan du söka till en lärlingsutbildning inom vuxenskolan.

  5. Kommunernas komvuxutbildningar är gratis, men kurslitteratur, studiematerial och arbetskläder får du oftast bekosta själv.
Fråga SYV