Håll fokus hela vägen i mål

Foto: PRESS

Koncentrationen vacklar, motivationen sviker och det är en evighet till sommaren. Om du känner igen tankarna är du långt ifrån ensam – men det finns en lösning. Författaren och före detta världsmästaren i skytte, Christina Bengtsson, lär dig konsten att fokusera.

– Många gånger handlar det inte om att göra något nytt utan om att bli fri från störande tankar, säger hon.

Christina Bengtsson var 23 år när hon bestämde sig för att börja med – och bli världsmästare – i skytte. Det handlade inte så mycket om sporten i sig utan om att hon ville få utlopp för sin mentala kapacitet och att hon ville bli bäst i någonting.

– Jag dividerade olika sporter med min bror och kom fram till att skytte var den sport jag hade störst potential i med tanke på min ålder, säger hon.

Åtta år senare vann Christina Bengtsson ett VM-guld i skytte och har stått på prispallen många gånger sedan dess. Så vad var nyckeln till hennes snabba framgångar? Förmågan att hålla fokus och koncentrationen uppe.

– De flesta tror att jag var väldigt tekniskt duktig, men så var det inte. Däremot hade jag förmågan att vara ihärdig och koncentrerad när det väl gällde. Samma principer gäller när man ska studera, säger hon.

Utifrån sina erfarenheter har hon skrivit boken ”Konsten att fokusera – 10,9,” där hon delar med sig av sina lärdomar. Ett av de vanligaste problemen när det handlar om fokus menar hon är att vi ofta går i tankar om det förflutna eller framtiden, och att vi oroar oss.

Vad vi i stället ska sträva efter enligt Christina Bengtsson är att hitta ett kravlöst nu mellan alla störande tankar på dåtiden och framtiden och försöka stanna kvar i det. Ett knep för att försätta sig just där är att ha en positiv sinnesstämning.

– Det är vetenskapligt bevisat att vi både minns bättre och blir mer kreativa om vi har en positiv sinnesstämning. Så även om det du läser är tråkigt kan du sträva efter att hitta något som gör dig på bra humör för stunden.

För att vara bli fokuserad måste du även lära dig att sudda ut onödiga tankar.

– Tankar tar väldigt mycket tid och är distraherande. Om du kan släppa dem kan du få väldigt mycket gjort på 30 minuter, även om du är trött. Att fokusera blicken på en detalj i rummet i några sekunder kan räcka för att de störande, ältande tankarna ska släppa.

I slutändan handlar all typ av fokus om att vara här och nu och att inte tvivla på sig själv, menar Christina Bengtsson.

– Det handlar inte om att jobba hårdare eller att bli bättre. Fokus handlar om att vara närvarande i det du gör så att du kan vara precis så bra som du faktiskt är.

Faktaruta

4 snabba tips från Christina

 

  • Tankar tar tid: Orostankar tar både energi och tid. Håll dig här och nu så hinner du mycket mer.
  • Sikta inte på målet. Om du hela tiden siktar på målet är det svårt att vara närvarande för stunden. Försök att hitta motivation och passion i det du gör i dag.
  • Prioritera. Du kan inte göra allt eller bli bäst på allt. Prioritera och bestäm vad du inte ska fokusera på.
  • Håll dig positiv. Det är vetenskapligt bevisat att vi minns bättre om vi har en positiv sinnesstämning. Försök att hitta glädjeämnen i det du gör.
Fråga SYV