16 aug 2022

Fixa sommarjobbet redan nu – 7 tips

Tiden går snabbt och konkurrensen är hård. Med andra ord – det är hög tid att söka sommarjobb. Jenny Appelberg på Academic Work ger tipsen som gör att du ligger steget före i rekryteringsdjungeln.

1. Börja tidigt
Många söker extrajobb redan i början av terminen vilket ökar chanserna att få ett sommarjobb senare. Om du inte har något extrajobb bör du börja skicka in dina ansökningar senast i mars. Tänk på att du konkurrerar med alla som redan har extrajobb på företagen, så vänta inte för länge.

2. Bredda kanalerna
Håll dig inte bara på ett spår! Bemanningsföretag har ofta tjänster ute tidigt, så gå in på flera olika sajter och spana. Titta även på Arbetsförmedlingen och olika jobbsökartjänster som Monster och Blocket, men stanna inte där. Många arbetsgivare har blivit duktiga på att rekrytera via sociala medier så underskatta inte Facebook och Linkedin. Spontanansökningar direkt på företagens hemsida kan också ge resultat!

Se Arbetsförmedlingens rapport ”Var finns jobben?”.

3. Sök i din egen närhet
Gå igenom ditt eget nätverk, vem kan tänkas jobba på en arbetsplats som kan passa dig? Kanske är det dina kompisars föräldrar, era familjevänner eller ett äldre syskon som sitter på rätt kontakter? Se till att prata med de här personerna och sälj in dig själv!

4. Var prestigelös
De flesta gör misstaget att begränsa sig för mycket i sin sökprocess, man söker alldeles för snävt. Se det viktiga i att ha ett sommarjobb överhuvudtaget och att få erfarenheter och kontakter för framtiden. Alla jobb är meriter. Tänk även på att de flesta branscher rekryterar brett. It-bolag behöver ekonomer och vise versa, så sök brett!

5. Låt dig inte stoppas
Många tvivlar på vad de kan bidra med på ett företag, framför allt om man inte har så mycket erfarenhet med sig i bagaget. Men faktum är att många företag ser fördelar med att anställa personer utan erfarenhet. Då kan man komma in med nya idéer och synsätt och mycket energi. Låt alltså inte brist på erfarenhet stoppa dig, det kan vara din styrka!

6. Håll dig kort
Ett cv ska aldrig vara längre än nödvändigt. Max en A4-sida om du är junior. Rekryterare vill kunna få en snabb överblick, skriv kortfattat om varje tjänst och var noggrann med struktur och rubriker. Samma regel gäller för ditt personliga brev, det ska max vara ett A4. Tänk kort och konkret.

7. Säg hej!
Om du söker jobb i en butik eller på ett café är det en fördel att gå och lämna in sin ansökan personligen och presentera sig samtidigt. Söker du jobb på till exempel ett kontor är det bättre att skicka ett mejl och följa upp med ett telefonsamtal. Förbered vad du vill ha sagt när du ringer, du har några sekunder på dig att marknadsföra dig själv och öka chanserna att få jobbet.

Sök bland alla yrken här

Senast uppdaterad: 16 aug 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-14

Lista: Att tänka på inför sommarjobbet

Vilken lön är rimlig för en 16-åring? Hur länge får man arbeta på kvällarna? I dag öppnar TCO:s rådgivningslinje ”Sommarjobbsexperten”. Om en dryg månad går hundratusentals svenska ungdomar ut till sina sommarjobb. I dag öppnar TCO:s rådgivningslinje ”Sommarjobbsexperten”. Förra året ringde cirka 1 600 personer till rådgivarna. – Glädjande nog var ganska många arbetsgivare som frågade om lönenivåe ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-09-25

Sommarjobba med upplevelser

Tänk dig själv som en artist där jobbet är scenen, och för att få jobbet krävs att du gör bra ifrån dig på en gruppaudition. Liza Axén, rekryteringschef för Parks and Resorts, där kända nöjesparker som Gröna Lund, Kolmården och Skara Sommarland ingår, berättar om hur de hittar sina artister. Att sommarjobba på en nöjespark är en speciell upplevelse, som lockar många.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-03

Sommarjobbet ledde till fast tjänst

Rekryterare märker en ökad efterfrågan på studenter som vill sommarjobba. För rymdingenjörsstudenten Signe gav sommarjobbet en fast tjänst. 

Läs mer