Här är de populäraste Komvuxkurserna

På Komvux erbjuds en uppsjö av kurser och utbildningar för dig som behöver komplettera din grundskole- eller gymnasieutbildning. Här är listan över de kurser som flest läser.

Faktaruta

Faktaruta

De vanligaste yrkesinriktningarna

Hos många utbildningsanordnare kan du välja särskilda kurspaket mot en specifik yrkesinriktning, som motsvarar gymnasieskolans yrkesprogram. Här är topplistan över de populäraste yrkesinriktningarna:

1. Vård och omsorg
Den överlägset vanligaste inriktningen och dessutom en bransch som Arbetsförmedlingen pekar ut som ett område med goda jobbmöjligheter, både nu och i framtiden. Utbildningen ger kompetens att arbeta som exempelvis undersköterska eller personlig assistent.
Se alla Vård- och omsorgsutbildningar.

2. Handel och administration
Inriktningen för dig som vill arbeta som exempelvis butikssäljare, ekonomiassistent eller inom kundservice och reception. Merparten av komvuxeleverna som väljer inriktningen pluggar kortare tid än ett år och en tredjedel har jobb ett år efter avslutade studier.
Se alla Handel- och administrationsutbildningar.

3. Barn och fritid
Passar dig som vill arbeta med barn och ungdomar, till exempel som barnskötare på förskola eller som elevassistent. Inriktningen ger även möjlighet att söka arbete inom fritids- eller friskvårdsverksamhet. Ett år efter utbildningen är nära fyra av tio etablerade på arbetsmarknaden.
Se alla Barn- och fritidsutbildningar.

4. El och energi
Näst efter vård och omsorg är el och energi den inriktning som i högst grad leder till jobb efter avslutad utbildning – drygt 40 procent är etablerade på arbetsmarknaden ett år efter Komvuxstudierna. Du kan exempelvis jobba som installationselektriker, servicetekniker eller med larm- och säkerhetssystem.
Se alla El- och energiutbildningar.

5. Restaurang och livsmedel
Inriktningen passar dig som vill jobba med mat och dryck, till exempel som kock, kallskänka, kafébiträde, bagare eller servitör/servitris. Det är något fler som väljer att plugga inriktningen under kortare tid än ett år, jämfört med de som pluggar längre än ett år, men jobbutsikterna är bättre för dem med längre utbildning.
Se alla Restaurang- och livsmedelsutbildningar.


Källa: Skolverket. Listan avser de komvuxelever som avslutade sina studier under år 2011 och är de färskaste siffror som finns, eftersom man endast gör årliga uppföljningar av specifika kurser och inte av yrkesinriktningar.

Fråga SYV