Diplomet som ger dig drömjobbet

Foto: SHUTTERSTOCK

Allt från tredagars till årslånga diplomutbildningar kan leda dig till jobbet du vill ha. Kurserna kostar en slant, men är oftast mycket kortare och mer intensiv än både YH- och universitetsstudier. Här är några spännande kurser som snabbt kan leda till jobb.

Raw food-kock
Drömmer du om att driva kafé med hälsoinriktad kost eller vill du inspirera andra till att äta mer näringsrikt är Raw food-kock kanske något för dig. Förutom att lära dig allt om raw food, näringslära, groddning, torkning och blötläggning får du ta fram egna recept. Kursens höjdpunkt lär vara allt provsmakande.

Skola: Medborgarskolan
Utbildning: Raw foodkock - grundutbildning
Plats: Stockholm
Längd: Nio tillfällen, 60 kurstimmar.
Pris: 12 696 kr

Trädgårdsarkitekt
Allt går att designa – till och med en trädgård. Här är kursen för dig som har gröna fingrar, gillar att påta i trädgården och tycker att allt grönt är skönt. Som trädgårdsarkitekt kommer du kunna planera och formge trädgårdar och mindre grönytor, och i din egen studietakt lär du dig allt från ritteknik till att välja rätt växt för rätt plats.

Skola: Trädgårdsakademin
Utbildning: Diplomerad trädgårdsarkitekt
Plats: Flexibel
Längd: Ett års heltidsstudier
Pris: 125 000 kr

Sexrådgivare
Vill du bli tv-rutans nästa Fråga Olle? Som diplomerad sexrådgivare kommer du kunna ge råd och inspirera till ett bättre sexliv. Du kan också välja att arbeta på en skola där du informerar ungdomar om frågor som rör sexualitet, kön och rättigheter. 

Skola: Cady Training Academy
Utbildning: Sexrådgivare
Plats: Flexibel
Längd: Ett år
Pris: 18 300 kr

Coach
Tänk att få vara den där peppande typen som inspirerar människor till att planera och uppnå önskade mål, hitta drivkrafter och lösa problem. En utbildning där du förmodligen växer och utvecklas precis lika mycket som den du coachar. En win win-situation helt enkelt.

Skola: Folkuniversitetet
Utbildning: Diplomerad Coach 
Plats: Stockholm
Längd: 13 veckor
Pris: 23 975 kr

Fotografi
Om du missade SVT-serien ”Alla är fotografer” kommer här en ny chans: lär dig ta den perfekta bilden – från grunden. Kursen går igenom bildberättande, bildbehandling och fotografering i studio. Det blir även en del fotohistoria och bildanalys för du ska kunna grotta ner dig ordentligt i fotovärlden. Du kommer garanterat att slå Henrik Schyffert och Johan Rhenborgs fototalang med hästlängder.

Skola: Kulturama
Utbildning: Fotografi från grunden
Plats: Stockholm
Längd: 17 tillfällen
Pris: 10 100 kr

Författarlinjen
La du en gång i tiden din författardröm på bokhyllan är det nu dags att damma av den. Författarlinjen riktar sig till dig som sitter på goda skrivkunskaper men som vill ha mer kött på benen. Du lär dig skildra människor, stämningar och situationer mer levande – allt för att fånga din blivande läsare.

Skola: Medborgarskolan
Utbildning: Författarlinjen
Plats: Stockholm
Längd: 12 tillfällen, totalt 48 kurstimmar
Pris: 7 100 kr

Se andra kurser

Fråga SYV