Studietiden ett guldläge för entreprenörer

Är du student och drömmer om att starta eget? Sluta dröm och börja förverkliga! Det råder entreprenören Victoria Carlsson. – Studietiden ger fantastiskt goda förutsättningar för att starta bolag, säger hon.

Det var sommaren 2011 som Victoria Carlsson och Sofia Stenmark träffades och kom på affärsidén att lansera frozen yoghurt-glass på den nordiska marknaden. Drygt åtta månader senare lanserades deras första produkter i butik. I dag, fem år senare, finns Yollibox till försäljning hos hundratals återförsäljare i både dagligvaruhandeln och servicehandeln över hela Sverige. Under våren lanseras produkterna även i Finland. 

– Många som har idéer låter dem bara rinna ut i sanden. Men vi vågade ta steget vilket jag hoppas att vi kan inspirera fler att göra, säger Victoria Carlsson.

Under uppstartsfasen studerade Victoria Carlsson sista året på Handelshögskolan och det var en av anledningarna till att de vågade satsa fullt ut.
– Den största fördelen med att starta företag som student är att man inte har något att förlora. Man har oftast ingen familj och har ännu inte hunnit vänja sig vid en hög lön och dyra vanor, säger hon.

En annan fördel som student är att man har möjlighet att få hjälp från högskolans inkubator. Victoria Carlsson och Sofia Stenmark fick till exempel kontorsplatser på Handelshögskolans företagsinkubator, SSE Business Lab. Ett annat plus är att man som student ofta är lite friare i sitt tankesätt, säger Victoria Carlsson.  

– Efter några år i arbetslivet är det lätt att bli mer fyrkantig i sitt tänkande. Som student har man mycket lättare att tänka utanför boxen. Det är i regel väldigt bra om du ska starta företag.

Någon rädsla för att studierna ska komma i kläm tycker Victoria Carlsson inte att man ska ha.

– Jag fick så mycket energi av att starta Yollibox så det smittade av sig på studierna, men det är klart att schemat blev tajt. I slutändan fick jag ändå faktiskt bättre resultat av det, säger hon. 

Vad som däremot kan vara bra att tänka på som student och entreprenör är att det kan vara lite svårt att få ihop startkapitalet.

– För oss blev ALMI en stor hjälp. De är väldigt öppna för folk som är oerfarna och de jobbar mycket med studenter, säger hon.

Victoria Carlssons uppmaning till studenter som drömmer om att starta företag är att sluta drömma och börja förverkliga.

– Ta chansen och utnyttja tiden. Ett bättre tillfälle kanske inte kommer i livet. Att starta bolag under studietiden är en fantastisk möjlighet, säger hon.

Faktaruta

Victorias 5 bästa tips till studenter som vill starta eget

  1. Ta chansen och våga. Det kommer ingen bättre tid än studietiden. Du har de bästa förutsättningarna nu!

  2. Ta in en mentor. Ta in en mentor eller en rådgivare som kan fungera som ett extra stöd och bidra med det du saknar, kontakter och erfarenheter.

  3. Se det som en resa. Vare sig du lyckas eller inte, se det som en lärorik resa! Det är inte hela världen om ditt företag inte blir nya Klarna eller Spotify. Många framgångsrika entreprenörer har flera konkurser i ryggen, så bli inte avskräckt om det inte blir succé på en gång.  

  4. Lev snålt. Förbered dig på att leva snålt. Det är tufft budgetmässigt till en början, så försök att spara alla pengar till företaget och till din överlevnad. Gör en välplanerad budget!

  5. Ett steg i taget. Att starta bolag kan kännas som att bestiga ett berg. Det är oftast redan här de flesta faller. Ett tips är därför att bryta ner hela processen i små delar. I vårt fall handlade det bland annat om att hitta en producent, en förpackning, en design och få in de första återförsäljarna. Ta ett steg i taget. 
Fråga SYV