Är du nyanländ och vill jobba i Sverige? Så här går du tillväga för att få din utbildning bedömd.

Du som har en utbildning i ditt hemland kan tillgodoräkna den i Sverige, läs här hur du kan gå tillväga!

Hur gör du som vill plugga på högskola eller universitet i Sverige?

Först måste du ha en gymnasieutbildning som gör att du är behörig. Universitets- och högskolerådet och Virtuella Organisationer bedömer vad dina betyg ger för behörigheter.

För grundläggande behörighet behöver du en gymnasial utbildning som ger tillträde till universitetsutbildning i ditt hemland plus Engelska 6 och Svenska som andraspråk 3.

Behöver du komplettera dina gymnasiebetyg?

Hitta din komvuxutbildning

Hitta din utbildning i Svenska som andraspråk 3

Hitta din utbildning i Engelska 6

Uppfyller du behörighetskraven för eftergymnasiala studier så kan du välja att läsa yrkesförberedande utbildningar inom högskola/universitet, yrkeshögskola eller yrkesutbildningar.

Hitta din utbildning

Sök bland universitets- och högskoleutbildningar

Sök bland yrkeshögskoleutbildningar

Sök bland yrkesutbildningar

Sista ansökningsdag till höstterminen är 15 april.

När du anmält dig till en utbildning så laddar du upp dokumentation, diplom och förteckningen av betyg. Det ska även vara översatt av en auktoriserad översättare, som du exempelvis hittar via Kammarkollegiet.

Om du är färdigutbildad redan – hur gör du som vill jobba i Sverige? 

Tillhör du ett av de 21 yrken inom hälso- och sjukvård som det behövs legitimation för, exempelvis psykolog, barnmorska eller arbetsterapeut? Gå in på Socialstyrelsens hemsida och se vad som gäller för just dig.

Skicka in en så komplett ansökan som möjligt – då går handläggandet snabbare. Om du inte har dokument så beskriv varför i ansökan.

För att få legitimationen krävs inte att du har svenskt personnummer, uppehållstillstånd eller att du bor i Sverige, men för att få jobba i Sverige måste du ha ett uppehålls- eller arbetstillstånd från Migrationsverket.

Om du i stället har en eftergymnasial yrkesutbildning eller en akademisk utbildning som inte leder till ett reglerat yrke så vänder du dig till Universitets- och högskolerådet – de bedömer din utbildning och ser vad den motsvarar i det svenska utbildningssystemet.

Åsa Larsson

Senast uppdaterad: 03 jul 2019