Ja, jag kom in! Vad gör jag nu? En snabbkurs i livet som student

Foto: Shutterstock

Du har sökt din drömutbildning och kommit in – vad väntar nu egentligen? Här är några saker att tänka på inför ditt kommande studentliv.

Först och främst – grattis! Som antagen till en högskoleutbildning kommer du att uppleva en tid som på ett eller annat sätt påverkar ditt liv. Efter examen kommer du att ha en diplomerad kompetens, en bunt nya vänner och minnen för livet. Men nu börjar vi i rätt ände. För att göra det bästa av tiden har vi stolpat upp vad du bör tänka på innan du packar trunken och tar bussen till campus. Välkommen till början av resten av ditt liv.

Glöm inte!
Du har blivit antagen och det är läge att fira, men kom ihåg att tacka ja till din plats innan sista svarsdag för att undvika att sätta portellon i vrångstrupen. Ansök om CSN så snart du blir antagen – du vill inte tillbringa den första studietiden helt luspank. Gå med i en studentkår. Akademins svar på fackförbund kan förutom att erbjuda fördelar som rabatter och sociala sammanhang vara ett måste att vara medlem i för att kunna ställa sig i bostadskön. När det väl är dags för plugget sker inskrivning och upprop oftast vid kursstart. Det är vanligtvis obligatoriskt att närvara för att du inte ska bli av med studieplats och/eller studiestöd från CSN.

Hitta boende
Om du kommit in på en utbildning på annan ort är den naturliga förstafrågan: var ska jag bo? Först och främst, ställ dig i studentbostadskö. Det finns mängder av internetsajter som kan hjälpa dig i jakten. Men kom ihåg, alla bostäder ligger inte uppe på nätet. Kontakta hyresvärdar, studentföreningar, kåren och inte minst bekanta för att öka dina chanser i den hårda konkurrensen om studentbostäderna.
Länktips:
www.sokstudentbostad.se

Socialt värre
Massa nya människor kan kännas lite besvärligt. Men nya kamrater kommer det att bli, så snöra på dig mingelskorna. Nollningar, föreningar och korridorer ger dig alla möjligheter att hitta din klick människor att tillbringa studietiden med.
Mer om livet i en studentförening kan du läsa här!

Pengafrågan
Kursen ingen kommer undan och den kanske största utmaningen i studentlivet är ekonomin. Som högskolestudent får du klara dig utan pappas matlådor och har ingen fet lönecheck att luta dig emot. Nu är det budget som gäller. Förbered dig på storkok, begagnade jeans och rabatthäften – här ska det vändas på örena. Men med ett extraknäck och CSN kommer du snabbt in i ett ekonomiskt hållbart leverne. Och glöm inte att utnyttja alla studentrabatter.

Hitta rätt kurslitteratur
Ofta behöver du inte ha alla böcker som står i kurslitteraturlistan, ta reda på vilka du verkligen behöver. Köp begagnat eller fråga i sociala medier om du har bekanta som har boken. Många skolor har en egen bokhandel där du kan köpa din litteratur, men det allra billigaste är att låna på biblioteket. Är den utlånad på skolbiblioteket – och det är den förmodligen – så är ett hett tips att söka på andra bibliotek i stan. Det finns också ett flertal sajter där ny och begagnad kurslitteratur säljs på nätet, här följer några länktips:
kurslitteratur.se
campusbokhandeln.se
bokborsen.se
begagnadeskolbocker.se

Fråga SYV