Så hittar du en bra studentstad
29 jul 2022

Så hittar du en bra studentstad

Studera i hemstaden, eller söka ett äventyr någonstans ute i landet? Vad är egentligen en bra studentstad? Vi ringde upp Johan Alvfors, vice ordföranden på Sveriges förenade studentkårer, som varje år utser Sveriges bästa studentstad.

Vad är viktigt för att du ska trivas som student? Kanske billig öl, ett kokande föreningsliv eller storstadsmiljö? Sveriges förenade studentkårer vet vad som krävs för att få utmärkelsen Sveriges bästa studentstad.

– Väldigt mycket handlar om samarbetet mellan lärosätet, kommunen och studentkåren. Det ska vara en stad som gynnar studenten. Inte bara när det gäller de uppenbara sakerna som bostadstillgång, studiesociala frågor och möjligheten att leva rimligt ekonomiskt, utan även demokratiskt inflytande – att lärosätet har en aktiv roll i samhället och inte bara de akademiska frågorna.

Vad är det som gör en bra studentstad?
– Det kan så klart vara mycket, men det viktigaste är att studenter inkluderas, känner sig välkomna och kan leva ett tryggt och bra liv. Vissa studenter har barn, andra inte. Vissa bor ihop, andra inte. Alla är olika och de städer som förstår att studenter inte är annorlunda än andra människor är de som lyckas. 

2015/2016 utsåg ni Uppsala till årets studentstad, varför?
– I Uppsala hade det länge saknats ett bra samarbete mellan kommunen och lärosätet. Det är något de byggt upp på ett positivt sätt det gångna året. Det har tagits fram bra planer på att lösa den stora bostadsbristen i Uppsala. Den är förvisso inte löst än, men vi märker att kommunen lyssnar på studenterna.

Vad bör jag tänka på när jag ska välja var jag vill studera?
– Först och främst måste vi vara tydliga med att alla inte kan välja och att många får ta den stad där de får plats. Bostadsbrist borde till exempel inte vara något som avgör ens studieval, men i praktiken är det ofta så. Men kan du välja så är det viktigt att skaffa information. Prata med lärosätena, kåren och bekanta på orten för att göra dig en bild av staden. Det finns mycket information att hämta och lärosätet är måna att informera om allt runt studierna också.

Utmärkelser för studentstäder

studentum.se har nyligen utsett Sveriges bästa studentstad 2022 och kommer fortsätta att ge utmärkelsen varje år. Lund vann titlen 2022 - se hela topplistan här!

Sveriges förenade studentkårer (SFS) har utsett Årets studentstad sedan 1999. Här nedan listar vi de senaste årens vinnare. Klicka på länkarna för att hitta universitet- och högskoleutbildningar i de vinnande städerna!

Senast uppdaterad: 29 jul 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2015-04-21

Gör Ditt Val!

Carolina Neurath, Daniel Paris, Amanda Schulman, Cissi Wallin, Dennis Brännvall, Sandra Beijer och Michelle Kadir inspirerar nu blivande studenter till sitt viktigaste val. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Yrkeshögskola eller universitet?

Du som vill plugga vidare har troligtvis märkt att det finns en massa olika valmöjligheter. Men hur beslutar du om du ska utbilda dig på ett universitet eller på en yrkeshögskola? Här kan du läsa mer om vad som skiljer dem båda åt! 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-03

Kom igång efter jullovet

Julgodis och kompishäng? Jullov är toppen, men att komma igång igen är lite svårare. Här är våra 5 bästa tips på hur du kickar igång vårterminen med ett leende!

Läs mer