Nu ska fler elever lockas till yrkesprogrammen

Foto: Worldskills Sweden.

Funderar du på att välja ett yrkesprogram på gymnasiet men tvekar – gör inte det. 2016 är yrkesutbildningarnas år och blir ett startskott för en stor satsning på att lyfta de praktiska utbildningarnas status.
– Att gå ett yrkesprogram är ett bra alternativ, säger studie- och yrkesvägledaren Sven Nilsson.

I dag väljer få gymnasieelever att gå en praktisk utbildning, samtidigt skriker arbetsmarknaden efter fler kockar, VVS-tekniker och sjukvårdare. Därför har 2016 utsetts till Yrkesutbildningens år där 30 miljoner kronor satsas på statushöjande åtgärder för att få fler att ta det praktiska spåret. Men året blir bara starten på vad som ska bli en långsiktig och kollektiv kraftsamling.

►LÄS MER: Nu avgörs Yrkes-SM

Faktaruta

– En examen från ett yrkesprogram gör att unga snabbt kan ta de jobb som finns. Enligt SCB har sju av tio som tagit yrkesexamen arbete ett år efter studenten. Nu går vi vidare för att tillsammans göra yrkesutbildningarna bättre och mer attraktiva för unga människor, säger gymnasie- och kunskapslyftsministern Aida Hadzialic i ett pressmeddelande.

Sven Nilsson är studie- och yrkesvägledare på Vägledningscentrum i Göteborg och jobbar på skolor runt om i Göteborg sedan 90-talet. Nu är han en av de som ska sätta planen i verket och höja de praktiska utbildningarnas status.

– Förut fick man en grundläggande behörighet för vidare studier per automatik vid yrkesprogrammen. När den ströks tappade yrkesprogrammen en hel del attraktionskraft, ett statusmässigt tapp som måste repareras. Därför är den här satsningen mycket välkommen, säger han.

De teoretiska utbildningarna har i dag en högre status, menar Sven Nilsson, och anser det beklagligt. Till skillnad mot vad många tror är en yrkesutbildning ingen återvändsgränd som stänger dörrar – tvärtom.

– Att gå ett yrkesprogram är ett bra alternativ. Redan på gymnasiet kan du läsa de kompletterande kurser du behöver för att skaffa grundläggande behörighet till högskolan inom programmet. Du kan också läsa upp dina betyg på komvux senare, ifall du skulle vilja byta spår i framtiden. Dessutom finns goda möjligheter att göra en karriärsklättring även inom praktiska branscher.

Vad är fördelarna med att välja en yrkesutbildning?
– Det beror mycket på eleven, men är man till exempel skoltrött så kan det vara smart att välja en linje med praktik där man får något nytt. Är du skoltrött redan inför gymnasievalet kan det vara onödigt att välja ett program där du bara förbereder dig för ytterligare studier. Efter en avklarad yrkesutbildning har du goda möjligheter till jobb och kan börja tjäna pengar direkt.

Om Yrkesutbildningens år

Regeringen, LO och Svenskt Näringsliv går samman i en unik satsning på landets yrkesutbildningar och har utsett 2016 till Yrkesutbildningens år.

Arbetsmarknadens behov av arbetskraft är en av de stora anledningarna bakom insatsen, som går ut på att marknadsföra vad en modern yrkesutbildning innebär.

30 miljoner kronor satsas och under året sker flera större evenemang och inspel som är kopplade till yrkesutbildning, bland annat Yrkes-SM i Malmö i maj.

Budskapet till de unga är att en yrkesutbildning är ett smart val och ger bra chanser till ett första jobb, en karriär i en bransch, att starta eget företag, plugga vidare eller att arbeta utomlands.

Citat

– Yrkesprogrammen är centrala för den nationella kompetensförsörjningen. Vartannat företag och varannan offentlig arbetsgivare upplever svårigheter att få tag på arbetskraft och vart femte rekryteringsförsök bland Svenskt näringsliv medlemmar misslyckas på grund av att det inte finns personer med rätt utbildning och erfarenhet att anställa. Därmed är yrkesprogrammen även viktiga för tillväxten i ekonomin och kvaliteten i välfärden.

Aida Hadzialic (S),

gymnasie- och kunskapslyftsminister.

Fråga SYV