Hitta rätt gymnasium med Öppet hus

Osäker på ditt gymnasieval? Öka chanserna att fatta rätt beslut genom att gå på Öppet hus! Det är studievägledaren Disa Söderdahls tips.  
– Man ska absolut gå på Öppet hus, även om man känner sig säker på sitt val, säger hon.

Vilket gymnasieprogram passar dig?

Disa Söderdahl har många års erfarenhet av att jobba som studie- och yrkesvägledare. Genom åren har hon mött ett stort antal ungdomar som står inför sitt gymnasieval och hennes rekommendation till dem är alltid att gå på flera olika skolors Öppna hus. För även om det är lätt och smidigt att sitta framför datorn och göra research är det många frågor som är svåra att få svar på innan man är på plats på skolan.

– Det är först när man är där som man verkligen kan känna in miljön. Hur är lokalerna, hur verkar eleverna som går på skolan och hur är bemötandet från lärarna? Den typen av frågor är viktiga, säger Disa Söderdahl.

En annan fördel med att gå på Öppet hus är att det minskar risken för att fatta beslut på fel grunder, menar hon.

– Det är lätt att lyssna på rykten om olika skolor. Om du är på plats själv kan du bilda dig en egen uppfattning.

Ytterligare en poäng med att ta sig tid att gå på Öppet hus är att man kan känna in resvägen till skolan.

– Det är jätteviktigt att provåka till skolan och se hur lång tid det tar. Tänk på att du ska åka samma sträcka två gånger om dagen i tre års tid.

För att få ut så mycket som möjligt av besöket är det viktigt att förbereda sig och tänka igenom sina frågor, tipsar Disa Söderdahl.

– Fråga dig själv vilka förväntningar du har på en bra skola och skriv ner ett antal frågor du vill ha svar på utifrån det.

Till de personer som är blyga och tycker att det är jobbigt att gå runt och intervjua lärare och elever har Disa Söderdahl flera värdefulla tips.

– Då tycker jag att du ska ta med dig en kompis eller ett syskon. Och så kan du skriva ner dina frågor på ett papper och lämna över till den person du vill prata med. På så sätt slipper du känna sig stressad över att ställa rätt frågor. Jag har mött många elever som har gjort så, det funkar utmärkt, säger hon.

Om du känner dig osäker på ditt val även efter Öppet hus är Disa Söderdahls råd att kontakta skolorna och be om att få komma på ett återbesök. De flesta skolor erbjuder dessutom möjligheten att få vara elev för en dag, berättar hon.

3 tips inför Öppet Hus:

  1. Tänk igenom vilka frågor du vill få svar på och skriv ner dem innan besöket. När du väl är på plats kan det vara lätt att glömma bort.

  2. Ta med en kompis, syskon eller föräldrar. Ju fler ögon och öron, desto bättre.

  3. Ta dig tid. När du väl är på plats, känn in miljön. Hur är lokalerna och klassrummen? Hur verkar eleverna och lärarna? Känn in resvägen också, tänk på att du ska åka den i tre år. 

5 bra frågor att ställa på plats:

  1. Hur stora är klasserna?

  2. Har skolan en kurator, skolsköterska, SYV och specialpedagog? Det är oftast stödfunktionerna som en skola drar ner på först, så svaret säger en hel del om skolan.

  3. Hur jobbar skolan med elevhälsan?

  4. Vilket stöd finns för elever med dyslexi och andra diagnoser?

  5. Finns det möjligheter till utlandsstudier?

Hitta utbildningar

Gymnasium

Fråga SYV