Sista minuten-tips inför omvalet

Har du fått ditt preliminära antagningsbesked till gymnasiet och är osäker på ditt val? Fram till den 16 maj är det fortfarande möjligt att välja om. Studievägledaren Malin Wingårdh ger sina bästa sista minuten-tips till alla som tvekar.

Malin Wingårdh är studievägledare inom Stockholms stad och har över 13 års erfarenhet av att hjälpa högstadieelever som ska göra sina gymnasieval.

Vid den här tiden på året, när de preliminära antagningsbeskeden har kommit, berättar hon att det finns en extra stress bland eleverna.

– Eftersom eleverna stressar upp varandra skapar det oro och ibland ångest. Många hör av sig till mig och bokar in akuttider för att prata.

Kanske visar det preliminära antagningsbeskedet att du inte har kommit in på den skola som du hade hoppats på, eller så kanske du bara har blivit osäker på ditt val? Oavsett hur just din situation ser ut tycker Malin Wingårdh att du ska sätta dig ner i lugn och ro och gå igenom din ansökan en gång till.

– Många elever ber mig att tala om vilket gymnasium de ska välja, men det fungerar inte så. Du måste utgå från dig själv och dina intressen. Gör en lista på vad du prioriterar inför gymnasiet. Är det lärarnas entusiasm, en viss pedagogik, närhet eller den sociala kulturen på skolan?

Malin påminner om att det ännu inte är försent att gå på Öppet hus eller att kontakta olika skolor och be om att få komma på ett extra besök.

– Men kom ihåg att du bara kan välja skola och utbildning. Klassens sammansättning kan du inte påverka. Så när du väl börjar på gymnasiet måste du ha ett öppet sinne och ge alla en chans. Skapa det sociala klimat du vill ha.

Vare sig du är säker på ditt förstahandsval eller inte så påminner Malin Wingårdh även om att du inte ska förlita dig allt för mycket på det preliminära antagningsbeskedet.

– Det är inte alls ett säkert besked, mycket kan hända fram till den slutliga antagningen. Många höjer sina betyg den sista terminen vilket påverkar antagningen och vissa utbildningar faller bort helt på grund av för få sökanden, säger hon.

Utifrån detta rekommenderar hon alla elever att verkligen ta vara på möjligheten att komplettera eller justera sin ansökan innan den 16 maj.

– Om du vill ändra din ansökan efter den 16 maj måste du göra en sen anmälan vilket jag inte rekommenderar. Då finns det bara vissa skolor att välja mellan och färre platser. Så gör många olika val nu och var noggrann med prioritetsordningen.

Malins sista minuten-tips inför omvalet

  1. Gör en lista på vad du prioriterar högst inför gymnasiet. Pedagogik, lärartäthet eller skolans kultur? Stäm av med de olika gymnasierna- det är inte försent.

  2. Prata med din studievägledare för att få råd, men kom ihåg att beslutet är ditt.

  3. Ta vara på möjligheten att justera eller komplettera din ansökan! Står du utan plats eller är missnöjd med ditt val kan du göra en sen ansökan senare – men tänk på att du då får välja på de platser som har blivit över.

  4. Lyssna på dig själv och inte på någon annan. Hur gärna du än vill kan ingen annan ta ditt beslut. Det är din framtid!

Viktiga datum

16 maj. Sista dag för omval. Hemsidan stänger vid midnatt.

29 juni. Resultatet av din slutliga antagning visas på gyantagningen.se och på din sida.

1 augusti. Resultatet av reservintagning nummer ett visas på gyantagningen.se och på din sida.

3 augusti. Sista svarsdag inför reservantagning nummer två.

11 augusti. Resultatet av reservintagning nummer två visar på gyantagningen.se och på din sida.

Fråga SYV