Så äger du högskoleprovet

Så äger du högskoleprovet

Plugga metodiskt, undvik fällor och simulera högskoleprov. Det finns inga genvägar till det perfekta resultatet – bara stenhård disciplin och ännu mer plugg. Men det finns professionell hjälp att få för den som vill framåt snabbare.

Den 29 oktober är det dags. Då beräknas omkring 70 000 pröva lyckan i Sveriges nationella högskoleprov. För att lyckas med ett toppresultat är det noggranna förberedelser och hårt arbete som gäller. Det menar Johan Ström, vd på HPAkademin som anordnar intensivkurser och coachning inför högskoleprovet.

– Först och främst bör du tänka till ordentligt varför du vill få ett bra resultat, och hur det kommer att förändra ditt liv. Att ha ett tydligt mål gör det lättare att verkligen ta sig tid till att plugga disciplinerat. Sedan är det viktigt att träna ordentligt på alla aspekter av högskoleprovet, göra gamla prov under tidspress och öva in en metodik på hur man ska ta sig an detta tuffa prov som väntar.

Enligt Johan Ström fungerar professionell hjälp inför högskoleprovet som en hävstång när man snabbt vill vässa sina skills och få hjälp med metodik och lösningsstrategier.

– Vi är som en PT för ditt högskoleprov. I våra kurser får man ta del av våra metoder och tips för att förstå alla delar av högskoleprovet så att man snabbare når det resultat man behöver. Vi har flera års erfarenhet av att analysera gamla högskoleprov och vet vilka fällor man kan stöta på. Genom att ta professionell hjälp får man ett försprång och vet vad man behöver fokusera extra mycket på för att scora ett toppresultat.

Vilken är den vanligaste fallgropen?

– Att inte ta sig tiden och plugga tillräckligt mycket. Högskoleprovet är ju lite speciellt, det är ingen som tvingar en att göra det, och just därför är det lätt att det nedprioriteras. Men om man vill ha de högsta resultaten får det inte finnas ett område som man inte har pluggat på ordentligt. Det funkar till exempel inte att vara extremt bra på kvantdelen men sämre på den verbala delen. Allt måste klaffa!

5 tips för att lyckas på högskoleprovet

  1. Ha en konkret målbild i huvudet för att behålla motivationen under hela förberedelsetiden. Glöm inte hur stor inverkan ett bra resultat kan få på din framtida karriär.

  2. Träna på gamla högskoleprov, och se till att faktiskt lära dig hur man löser de uppgifter som du får fel på. Detta är viktigt för att inte fastna i samma problem när det verkligen gäller.

  3. Simulera högskoleprovet genom att skriva ut ett gammalt prov och lösa alla delar under tidspress. På så sätt blir nervositeten och pressen inte lika stor när provdagen väl kommer.

  4. Arbeta systematiskt. Angrip uppgifterna utefter en metod som du har bestämt i förväg. På så sätt minimerar du risken att köra fast och inte hinna med alla uppgifter.

  5. Glöm inte uppladdningen. Dagarna innan provet gäller det att ladda och se till att vara utvilad. Det är en väldigt lång dag, så se till att ha med dig något att äta och dricka för att inte tappa fokus.

Läs mer:

Fråga SYV