"Viktigt att fler tjejer kommer in i byggbranschen"

Trebarnsmamman Fatima Bale är i grunden utbildad inredningsdesigner men kände efter många år i branschen att det var dags för en förändring. Idag är hon snart färdigutbildad Arbetsledare inom Byggproduktion från Hermods Yrkeshögskola och har redan fått anställning hos Frank Projektpartner i Stockholm.  

- Det jag gillar med yrkeshögskolan är att det är en mix av praktik och teori. Fördelen med att ha praktik är att både vi och arbetsgivaren lär känna varandra. Blir en vinn-vinn situation. Skulle man inte få jobb på sin praktikplats har du alltid en referens.

Ett fast handslag, målmedveten blick och ett varmt leende är det jag möts av när jag hälsar på Fatima Bale vid hennes arbetsplats i Kungsholmen.

Fatima gör sin praktik på Frank Projektpartner som är ett konsultföretag som projektstyr olika typer av byggprojekt. Hon kommer precis från en skyddsrond på ett byggprojekt i Skogås där ett stort antal lägenheter ska totalrenoveras.

- En skyddsrond är form av säkerhetskontroll där vi ser till att alla miljöskyddsregler följs och att det är en bra arbetsmiljö för byggarbetarna.

Fatima är 40 år gammal och har tre barn tillsammans med sin man, de är bosatta i Stockholm. Hon är född i Eritrea men flyttade till Sverige när hon var åtta år på grund av att det var krig i landet. Eritrea var under denna tid inte självständigt utan tillhörde Etiopien.

Hon är uppväxt med sin familj i Småland men har bott många år i Stockholm. Efter gymnasiet valde Fatima att studera inredningsdesigner utomlands i Italien där utbildningen var fyra år lång.

- Jag gillar att vara kreativ så denna utbildning passade mig bra då, berättar Fatima.

Fatima har arbetat både i Sverige och utomlands framförallt inom badrum och kök. Men efter många år inom denna bransch kände hon att det var dag för något nytt.

- Jag kände att det var dags för att prova något nytt och intresset för olika typer av byggproduktioner har alltid funnit där så det var därför jag sökte mig till en YH-utbildning inom bygg.

Blivit anställd under praktiken
Fatima studerar Arbetsledare - Byggproduktion vid Hermods Yrkeshögskola och utbildningen är på två år. Hon gör just nu sin praktik och blir färdig med sin utbildning till sommaren. Men för ungefär en månad sedan är hon numera anställd som byggledare hos Frank Projektpartner.

- Det känns väldigt skönt och jag trivs verkligen på företaget, säger en glad Fatima.

Som byggledare arbetar du i en bred roll där allt från administrativa uppgifter till att kontrollera olika byggprojekt ingår.

- Frank Projektpartner är ett konsultföretag vilket innebär att vi har överblick över hela projektet. Som byggledare kontrollerar du så att allt blir gjort, har hand om säkerhetsfrågor och sköter samarbeten med platschefer. Det är vi som är spindeln i nätet kan man säga, förklarar Fatima.

Vad är roligaste med rollen?
- Det är att en sådan varierad roll. Det blir aldrig enformigt och vi har många olika projekt på gång. Jag gillar kombinationen att vara ute på byggen samtidigt som jag gör administrativa saker på kontoret.

Läs hela artikeln med Fatima här!

Läs mer om YH-utbildningen Arbetsledare - Byggproduktion.

Fråga SYV