Din guide till distansstudier

Även den mest disciplinerade kan ibland råka ut för planeringsmissar. För att minimera risken att det blir stressigt inför en inlämningsuppgift eller ett projektarbete så har vi på Affärshögskolan, Teknikhögskolan och Vårdyrkeshögskolan samlat in våra mest värdefulla och bästa tips som hjälper dig med planeringen av studierna.

Strukturera och planera!
Struktur och planering är A och O när man läser på distans. Lägg upp ett eget schema över när och vad du ska läsa varje vecka.

En planering är även bra ifall du vill kombinera studierna med annat, så att du känner att du har koll och hinner med allt.

Analog eller digital planering? Välj det som funkar bäst för dig. Använd dig av en hederlig kalender eller kalendern som följer med vissa mejltjänster eller i telefonen. På så sätt får du enkelt en överskådlig bild över de kommande veckorna.

När du planerar kan det vara bra att schemalägga egna fiktiva deadlines någon dag tidigare. På så vis får du någon dag extra på dig att granska arbetet eller andas mellan uppgifterna!

Välj en bra plats att studera på
Vi vet att hemmet kan vara en distraherande plats att plugga på. Testa istället att besök biblioteket eller ett lugnt och studievänligt café med bra internetuppkoppling. Eller varför inte lyssna på en inspelad föreläsning på en långpromenad? Möjligheterna är oändliga.

Samarbeta i grupper
Bor du i samma stad som andra som läser din utbildning? Bilda frivilliga pluggrupper! Tillsammans kan ni hjälpa varandra och träffas ett par dagar varje månad. Har du ingen möjlighet till detta har vi även online-grupper för de som inte kan träffas fysiskt. Det kan spara mycket tid och energi i slutändan genom att hjälpas åt.

Ingår grupparbeten i utbildningen? Var tydliga och delegera arbetsuppgifter så att ni når målet tillsammans. Boka in avstämning med jämna mellanrum! Det är även viktigt att komma på de obligatoriska träffar som ingår i utbildningen. Det är inte bara en avsatt tid för ny kunskap, utan även en chans för att byta erfarenheter och lära känna dina klasskamrater.

Varva inlärningsmetoderna
Se till att din inlärning sker på olika sätt: Läs, lyssna, skriv eller kombinera. Alla lär sig och tar in information på olika sätt – hitta kombinationerna som fungerar bäst för dig.

Tips! Behöver du lära dig nya begrepp? Ta några post-it-lappar och skriv varje begrepp på en egen lapp och förklaringen på baksidan. Nu kan du förhöra dig själv eller be någon annan.

Går du i studietankar?
Funderar du på att studera? Här är en lista på vilka distansutbildningar som vi erbjuder. Kom ihåg att det även finns mer information och fler utbildningar på plats på vår webb.

Affärshögskolan
Ledarskap/Planering
- IP-paralegal
Ekonomi/Inköp
- Lönekonsult

Teknikhögskolan
Projektledning/Logistik
- Green Logistic Management
- Transportledare – grön logistik
Teknik
- Processoperatör livsmedel

Vårdyrkeshögskolan
Vård och hälsa
- Medicinsk sekreterare
- Steriltekniker
- Lärarassistent

Fråga SYV