Vill du jobba i New York? Här är snabbaste vägen dit!

Vad har USA-direktören för snabbväxande Whispr Group och den globala PR Directorn på Eton Shirts gemensamt? Inte bara en märkbar drivkraft att skapa nytt men också en tidig dröm om New York City. Snabbaste vägen dit gick via State University of New York och praktikprogrammet IIB.

För sex år sedan packade Elin Berglund sina väskor och flyttade till New York, då som nyutexaminerad ekonomistudent från Lund. Idag axlar hon rollen som Global PR Director för modejätten Eton Shirts. På Lower East Side i NYC bor Cronja Hultin, den svenska USA-direktören som med sina dryga 27 år hjälper bolag att förstå sina konsumenter i sociala medier.

- Det finns ingen stad i världen som drar med dig i en sådan bubbla av positiv energi. Precis allt kan hända i NYC, säger Elin.

Efter avslutade studier valde både Elin och Cronja att testa något nytt och fick tips om IIB-programmet på State University of New York. Programmet som erbjuder universitetsstudenter världen över en unik möjlighet att under 17 veckor kombinera en äkta amerikansk studieupplevelse i New Paltz (90 min norr om New York City) med en pulserande praktik på Manhattan inom ekonomi/marknadsföring/kommunikation eller PR.

- Vad som gjorde IIB så bra var kombinationen av studier och praktik. Det är just därför denna utbildning kändes så rätt för mig. Jag tycker den står ut bland andra universitet i New York, säger Elin.

Från början skulle Cronja stanna under programmets 4 månader, idag 6 år senare är hon kvar. Efter praktiken förlängde arbetsgivaren Cronjas visum och efter 12 månader i New York anställdes hon på kontoret i Stockholm. 3 år senare återvände hon till New York, denna gång som chef för verksamheten i USA. 

- Jag är otroligt glad över att jag sökte IIB och flyttade till New York. Det är ett beslut som har påverkat min karriär oerhört mycket. För 6 år sedan gjorde jag min praktik på Whispr Group NYC, idag driver jag New York-kontoret, säger Cronja.

IIB-studenter kommer från hela världen. Programmet är ett sätt att få in en fot på den globala marknaden. Praktik är vanligt i USA och oftast den snabbaste vägen in i arbetslivet. State University of New York sitter på ett bra kontaktnät med flera attraktiva företag.

- Många arbetsgivare rankar en arbetslivserfarenhet från New York City högt på ditt CV. Det är ett bevis på att du klarat dig i en tuff stad och arbetsklimat. Förutom att få en fot in i branschen har IIB förberett mig inför en internationell karriär och helt klart lagt grunden till var jag är idag. Till den som är intresserad av en internationell karriär, de som vill testa att bo i New York City och få ditt CV att skilja sig ur mängden, sök och åk. Du kommer aldrig ångra en upplevelse likt IIB, avslutar Elin med.

IIB-programmet passar dig som är intresserad av att arbeta i New York och precis avslutat eller vill ta en paus i dina studier. För mer info om programmet samt antagningskrav besök www.studyabroad.se/ eller kontakta Study Abroad för en kostnadsfri konsultation.

Fråga SYV