8 fördelar med att plugga utomlands

Större förståelse för andra kulturer, bredare kontaktnät och starkare språkkunskaper är några anledningar till varför så många svenska studenter väljer att plugga utomlands.

1. Du kommer att lära dig ett annat språk
Ju längre tid du spenderar i ett annat land, desto bättre blir du på det lokala språket. Oavsett om du har siktet inställt på läkarstudier i Polen, språkstudier i Spanien eller en utbytestermin i USA kommer dina språkkunskaper att förbättras. Att kunna kommunicera obehindrat på två språk kommer alltid att vara en fördel.

2. Lägre risk för arbetslöshet
Att plugga utomlands innebär att du får en större inblick i både ett nytt språk och en ny kultur. Det ger dig en fördel oavsett vilken bransch du kommer att vara verksam i. Enligt en studie gjord av EU-kommissionen har de som pluggat utomlands 50 procents lägre risk att hamna i långtidsarbetslöhet, jämfört med de som inte pluggat utomlands.

3. Du lär dig en ny kultur
Precis som med språket kommer du att lära dig mer om landets kultur ju längre tid du spenderar i det. Att du befinner dig i en annan kultur märks förutom på nya högtider (eller andra sätt att fira de du redan känner till) också på bland annat arbetslivets klimat.

4. Lägg grunden för en internationell karriär
Att söka praktik, volontärarbete eller arbete i ett annat land är lättare om du faktiskt är på plats. Ha som mål att få ut så mycket som möjligt av din tid utomlands. Se om skolan du pluggar på har samarbeten med lokala arbetsgivare eller erbjuder praktik över loven.

5. Du får vänner från andra länder
Du väljer såklart själv vem du vill umgås med när du pluggar utomlands. Men om du hänger med studenter som kommer från det land du befinner dig i breddar du ditt kontaktnät och skapar en vänskapskrets i ett annat land. Du får då större användning för dina nya språkkunskaper och en större inblick i landets kultur.

6. Ett större utbud av program och ämnen
Det kanske säger sig självt, men om du breddar dina utbildningsalternativ till skolor utanför Sveriges gränser har du fler utbildningar att välja på. Många gånger finns andra varianter och inriktningar av det ämne du är intresserad av på skolor utomlands.

7. Ditt CV sticker ut
Jämfört med våra nordiska grannländer är det inte lika hög andel studenter som åker på utbytesstudier här i Sverige. Därför är det inte helt självklart för arbetsgivare att hitta nyexaminerade personer med utlandsstudier på sitt CV här.

8. Det är galet roligt!
Att plugga utomlands innebär verkligen att skapa minnen för livet. Du kommer att träffa människor du annars aldrig hade haft privlegiet att träffa och se platser du aldrig annars sett. Ta chansen!

Hitta din utbildning utomlands idag!

Fråga SYV