Hitta din utbildningstyp
25 jan 2024

Hitta din utbildningstyp

Yrkeshögskola, komvux eller kanske universitet – vad ligger egentligen i topp? Här listar vi de typer av utbildningar är mest populära bland er som besöker AllaStudier.se!

Upplägg, längd och inslag i din utbildning beror till stor del på vilken utbildningstyp, alltså vilken sorts skola eller lärosäte, du väljer. Är du sugen på en kort utbildning där du har möjlighet att göra en lärlingsperiod? Eller är du mer inne på att grotta ner dig i ett ämne ordentligt och värdesätter en traditionell akademisk examen?

På AllaStudier.se kan du söka mellan fem olika utbildningstyper: komvux, folkhögskola, yrkesutbildning, yrkeshögskola och universitet/högskola. Under 2023 var ni som besöker AllaStudier.se mest intresserade av:

1. Yrkeshögskoleutbildningar

Allra mest populärt bland er besökare är utbildningar på yrkeshögskolor (YH). Här anordnas utbildningar i nära samarbete med näringslivet. Inga utbildningar startar utan att det finns ett uttalat behov av den typen av kompetens på arbetsmarknaden. Under dina studier får du göra mycket praktik vilket leder till att många som läser på en yrkeshögskola får jobberbjudanden redan innan examen. Läs mer om yrkeshögskoleutbildningar här.

2. Yrkesutbildningar

Du som läser en yrkesutbildning har siktet inställt på en specifikt yrke. Inom den här utbildningstypen finns framförallt från korta, praktiska utbildningar inom en specifik bransch. Utbildningarna kan vara statliga eller privata och leder ofta till ett certifikat eller diplom. Vissa utbildningar får du bekosta själv, medan andra är gratis. Läs mer om yrkesutbildningar här.

3. Komvux/vuxenutbildning

Studier på komvux kan erbjuda såväl en "andra chans" som en ny karriär. Komvuxutbildningar ges på grundskolenivå eller gymnasienivå och riktar sig till dig som är 20 år eller äldre. Inom komvux finns det ofta möjlighet till flexibilitet under studietiden då du i många fall kan välja att läsa i klassrum eller på distans. Du kan kontakta din hemkommun för att se vad som erbjuds där du bor. Läs mer om komvuxutbildningar här.

4. Folkhögskoleutbildningar

Liksom på komvux kan du förbereda dig inför kommande studier på en folkhögskola. Här kan du läsa en allmän kurs som ger dig behörighet att söka dig vidare. Men du kan också läsa en yrkesinriktad utbildning till exempel journalist eller låtskrivare. Många av folkhögskolorna ligger i mindre städer och har internat som studenterna bor på. Läs mer om folkhögskolor här.

5. Universitets- och högskoleutbildningar

Du som läser en utbildning här får chansen att fördjupa dig i en kurs i taget, oavsett om du läser en fristående kurs eller ett helt program. Det finns ett tydligt fokus på teori och forskning och utbildningarna är ofta tre till fem år långa. Läs mer om universitets- och högskoleutbildningar här.

💡 Vill du få tips på vilken utbildning som passar dig?

Gör vårt yrkestest här

Senast uppdaterad: 25 jan 2024

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2023-10-06

Bli lärare – visa vägen mot framtiden

Lärare är ett brett arbetsfält. Du kan arbeta på förskola och universitet, med yrkesförberedande och akademiska utbildningar. Möjligheterna är många. Läraryrket lockar allt färre. Jämfört med i fjol har i år 14 procent färre sökt någon av landets lärarutbildningar. 2010 sökte uppemot 14 700 personer lärarutbildningen som förstahandsval. I år var antalet sökande 12 615, enligt SVT:s Aktue ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-11-22

Stor efterfrågan på personer med praktisk utbildning

Personer med yrkesutbildningar och YH-utbildningar är eftertraktade på arbetsmarknaden. Vill du få en yrkesinriktad utbildning utomlands? Läs mer om fördelarna med en yrkesinriktad utbildning och få tips på skolor utomlands.

Artikeln är ett gästinlägg skrivet av vår systersajt Blueberry.nu.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-11-13

5 fördelar med att plugga på folkhögskola

Vilka fördelar finns det med att plugga på folkhögskola? Det finns många olika utbildningsformer att välja mellan och det är inte alltid lätt att veta skillnaden mellan dem och vad som passar dig bäst. I den här artikeln listar vi fem fördelar med att studera på folkhögskola för att hjälpa dig hitta rätt!

Läs mer